SÜG-i õpilased võitsid ülekaalukalt GLOBE’i konkursi

Täna autasustatakse parimaid üleriigilise õpilaste GLOBE’i konkursi keskkonnaalaste uurimistööde autoreid. 5.–7. klasside arvestuses võitsid kõik kolm esikohta Saaremaa ühisgümnaasiumi õpilased, samuti saavutasid saarlased 8.–9. klasside seas I ja II koha.

Haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna konsultant Marit Valge ütles, et 5.–7. klasside arvestuses kuulus esikoht Sander Terasele SÜG-i 7. klassist töö “Pliidid Saaremaa kodudes” eest, juhendajad õpetajad Inge Vahter ja Indrek Peil.

Teine koht kuulus Martin Vesbergile SÜG-i 6. klassist töö “Tutt-tiir: bioloogia, levik ja arvukus Saaremaal” eest, juhendajad õpetaja Inge Vahter ja loodusvaatleja Mati Martinson.

Kolmandaks tuli samuti Martin Vesberg koos koolivend Torm Vatsfeldiga 7. klassist. Nende ühine töö kandis pealkirja “Suvine aialinnupäevik 2015 Saaremaa koduaedades”, juhendaja õpetaja Inge Vahter.

8.–9. klassi arvestuses tunnustati esikohaga Diana Alti ja Elo Nõmme SÜG-i 9. klassist töö “Pisikesed teod Saaremaa rannaniitudel” eest, juhendajad õpetaja Inge Vahter ja malakoloog Piret Kiristaja.

Teine koht kuulus Feridee Sevostjanovile ja Iris Kirsile SÜG-i 8. klassist. Nemad uurisid  harilikku kopsusamblikku (Lobaria pulmonaria), selle bioloogiat, ohustatust ja levikut Saare maakonnas Mustjala vallas, juhendaja õpetaja Inge Vahter.

Marit Valge nentis, et GLOBE’i üleriigilisel konkursil osalenud õpilaste uurimuste valdkonnad olid mitmekesised, ulatudes lindudest, taimedest ja pliitidest päikesekiirguseni ning õhu ammoniaagisisalduse ja loomade arvu seosteni.

16.–17. septembril tutvustavad GLOBE’i üleriigilise konkursi parimad õpilased oma keskkonnaalaseid uurimistöid Suure-Jaani gümnaasiumis. Parimate autasustamine toimub täna.

GLOBE’i programmi keskkonnaalaste uurimistööde üleriigilisel konkursil osalesid üldhariduskoolide 5.–12. klassi ja kutseõppeasutuste õpilased. Konkursse on Eestis korraldanud aastast 1999 ning nende suurimad toetajad on haridus- ja teadusministeerium ja USA suursaatkond.

Eesti paistab GLOBE’i programmis ülemaailmselt silma suure keskkonnamõõtmiste hulgaga. Hiljuti tunnustas Eestit selle eest ka NASA.

Print Friendly, PDF & Email