Tehinguid vähem, koguhind kõrgem

MÜÜA: Esimesel poolaastal osteti kalleim eramu Leisis. Praegu on Leisis üks kallemaid eramuid müügis 180 000 euroga. LVM

MÜÜA: Esimesel poolaastal osteti kalleim eramu Leisis. Praegu on Leisis üks kallemaid eramuid müügis 180 000 euroga.
LVM

Kui mullu oli esimesel poolaastal Saare maakonnas ühtekokku 911 kinnisvara ostu-müügitehingut kogusummas 18,5 miljonit eurot, siis tänavu on tehinguid olnud 858, kuid tehingute kogusumma oli see-eest 19,8 miljonit eurot.

Compakt Kinnisvara Saaremaa maakleri Liis Õispuu sõnul on Saaremaa kinnisvaraturu tänavuse esimese poolaasta aktiivsus võrreldes eelmise aasta sama perioodiga üsnagi sarnane.

“Kui 2015. aasta esimene kvartal oli aktiivsem kui käesoleva aasta esimene kvartal, siis võrreldes eelmise ja käesoleva aasta teist kvartalit on aktiivsus selle aasta teises kvartalis olnud suurem,” märkis ta.

Tänavuse ja eelmise aasta ostu-müügistatistika alusel näeb Õispuu sõnul enam aktiivsust võrreldes esimesega just teises kvartalis. “2016. aasta esimeses ja teises kvartalis tehti tehinguid kokku ca 900, mille koguväärtus oli 19 miljonit eurot,” nentis ta.

LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing rääkis, et Saaremaa kinnisvaraturgu iseloomustab esimesel poolaastal pakkumiste arvu vähenemine ja hindade korrektuur. Pakkumiste osas on seejuures vähenenud nii metsamaade kui ka korterite pakkumine.

Elamute pakkumiste arv on püsinud aga stabiilsena. “Pakkumiste vähenemise taustal olnuks loogiline oodata hindade kasvu, kuid otse vastupidiselt on hinnad läbinud korrektuuri ja langenud,” tõdes Saksing.

Hinnad on läbinud korrektuuri

Hindade langust on LVM Kinnisvara juhatuse liikme sõnul toetanud nullkasvuga majandus, sissetulekute madal tase, konservatiivne laenuturg ja jätkuvalt vähenev elanikkond. “Samuti on praktiliselt marginaliseerunud välismaalastest ostjate roll. Näiteks ei ostnud Soome kodanikud teises kvartalis Saaremaal ühtegi kinnisvara,” tunnistas Saksing.

Oodatava teise poolaasta tehingute ja pakkumise arvu kasvu taustal kinnisvarahindade kasvu siiski oodata ei ole, arvas ta. Küll aga toob kasvav tehinguaktiivsus sel sügisel kaasa turuhinnaga pakkumistel lühemad müügiperioodid.

“Teisalt on müüginimekirjades veel hulgaliselt neid pakkumisi, mis on turule toodud kinnisvarahindade jätkuvat kasvu arvestades,” nentis Saksing.

Kõige odavama kinnisvara sai Saksingu andmeil tänavu esimesel poolaastal Saaremaal osta sümboolse 500 euro eest, kõige kallima elamu eest tuli aga esimesel poolaastal maksta Leisi vallas 270 000 eurot.

Kinlux Vara maakler Anli Alliksoon-Juursalu nentis, et kinnisvaraturg Saaremaal liigub ikka oma sissetallatud rada. “Esimeses kvartalis on vaikus majas, teine kvartal on minu lemmik­aeg kinnisvaraturul,” kinnitas ta. “Inimesed elavnevad ja palju lubadusi on õhus – täpselt nagu looduseski.”

Noored pered tulevad Saaremaale

Sel aastal on Alliksoon-Juursalu sõnul olnud väga aktiivne suvi. “Kuigi enamik tehinguid toimub kohalike saarlaste vahel, siis uue tendentsina olen märganud, et Saaremaale soovivad kolida noored pered väikeste lastega ja nad teevad oma soovid ka teoks,” rääkis maakler. “Minul isiklikult on seda väga tore näha ja ma rõõmustan, et saan selles protsessis noortele abiks olla.”

Kui hinnaskaala alumist otsa vaadata, siis Kinlux Vara müüdud kõige odavam kinnisvara oli esimesel poolaastal 1-toaline korter Kuressaares pargi ääres asuvas kivimajas, selle hind oli 35 000 eurot.

Kõige kallimad tehingud on toimunud majadega Kuressaare linna servas. “Paar tehingut on toimunud hinnaklassis ca 110 000 eurot, aga kõige kallim maja müüdi 150 000 euroga.”

kinnisvaraturg_2016

Print Friendly, PDF & Email