JUHTKIRI: Müstiline seakatk

Ei saaks öelda, et Aafrika seakatk jõudis Saaremaale kui välk selgest taevast. Skeptikuid, kelle sõnul oli see vaid aja küsimus, leidus mitmeid. Küll aga on üllatav, et katk avastati farmist, kus on kehtestatud ranged bioohutusmeetmed, ja mitte metsast. Selles osas on Sakla farmi juhtum Eestis pretsedenditu.

Nüüd on oluline võimalikult kiiresti jälile saada, kuidas katk Sakla farmi jõudis. Ehk aitaks see vältida taudi levikut teistesse Saaremaa farmidesse. Seni on katk Mandri-Eesti farmidesse jõudnud kas inimese või sööda kaudu. Sakla farmi omanik ise välistab teise võimaluse ja kahtlustab lausa diversiooni.

Selle üle, kui ulatuslikku mõju avaldab sigade Aafrika katk Saaremaa majandusele ja eelkõige seakasvatuse sektorile, on nii varases staadiumis veel keeruline spekuleerida. Kui aga taud peaks levima, siis midagi head seakasvatajail loota küll ei ole.

Print Friendly, PDF & Email