Tõnis ja Kadi said pojad

Paar viimast aastat Saaremaal jälgitud mägrapaari, Kadi raadio ja Tõnis Kipperi järgi nime saanud Kadi ja Tõnise pesapaiga juures on mägrakaamera jälgijad märganud noori mäkrasid.

Zooloog ja mägrakaamera jälgija Tiit Hunt kirjutab Looduskalendri blogis, et videolõigus 16. augusti õhtupoolikust näeb alguses vanalooma ja siis äkki sealsamas jooksvaid märksa saledamaid mäkrasid – tänavusi poegi. “Kui kaua on seda vaatepilti mägrakaameras oodatud!” õhkab Hunt. Teises videolõigus samast õhtust näeb Tõnise ja Kadi poegi veelgi.

Tiit Hunt nendib Looduskalendri blogis, et RMK mägrakaamera kogu kolmeaastase ajaloo jooksul nähti mägrapoegi üldse esimest korda.

Ta märgib, et kaks mägrapoega on suvega, tõsi küll, jõudnud juba noorukiikka ega paista enam kaugeltki väikeste siidiste mänguhoos karvakeradena. Seega võib neid pealiskaudsel pilgul isegi täiskasvanud loomadeks pidada.

Hunt selgitab, et Inglismaa mägrauurijate andmetel tulevad mägrapojad urust välja 8–9 nädala vanustena, tegutsevad lühikest aega uru läheduses ning seejärel lahkuvad “mägralinnast” koos emaga ega ole sügiseni urgudega seotud. Ema ja pojad võivad seejuures magada üsna juhuslikes paikades, seal, kus poegade jaks parasjagu otsa saab. “Saareriigis võivad nad ringi hulkuda-toituda isegi kuni 300 hektari suurusel maa-alal sõltuvalt sellest, kui külluslik on toidulaud ja stressivaba piirkond,” märgib zooloog.

Saaremaa mägrakaamera ja mandri rajakaamerate vaateväljast kadusid mägrad Tiit Hundi andmeil äkitsi mai viimastel või juuni esimestel päevadel. “Küllap just siis, kui pojad olid paarikuused ja vargsi ema sabas,” tähendab ta. Vaid harva, kord nädala-pooleteise jooksul jäi kaadrisse tõenäoliselt üksik isasloom, kes käis kodu kontrollimas. Hulkus siis temagi ringi.

Nüüd, alates augusti keskpaigast, on mägrakaamera ees sagimist jälle enam. “Arvatavasti on loomadel pikemad tiirud tehtud ning nad hoiavad rohkem kodulinnaku lähedusse, kus talvel tehakse koos poegadega uinakut.”

http://www.youtube.com/watch?v=PKEkISOXhGI

Print Friendly, PDF & Email