“Maa märk” Kihelkonnal

OLYMPUS DIGITAL CAMERATänapäeval kasutatakse reisimisel sageli GPS-e ja nutitelefonide kaardirakendusi. Kui aga aku peaks tühjaks saama või tark riistapuu streikima, siis ollakse üsna abitud. Varasemad põlved on uurinud päikest ja tähistaevast, kasutanud kompassi ning rajanud majakaid, et õiged sihid kätte leida.

Kihelkonna kirik on üks Saaremaa vanematest ja kui sellele 1899. aastaks kõrge torn külge ehitati, siis sai sellestki oluline maamärk. Aastakümneid oli tornis kaks majakat, mis meresõitjatele teed juhatasid. Mõne aasta eest sai kiriku ümber paigaldatud kujundvalgustus, mis hämaratel sügisõhtutel nii kiriku kui ka selle sihvaka torni kaunilt esile toob.

Maamärgiks on kirik läbi sajandite olnud ka vaimulikus mõttes, kuhu on tuldud mitmetes olukordades, et Jumalalt nõu ja juhatust paluda ning Tema sõnast õiged sihid nii maisteks kui ka igaviku rännakuteks leida.

Kui möödunud sajandi alguses Kihelkonna meremehed oma laevaga Prinz Johan Saksamaa ranniku lähedal õnnetusse sattusid ja laev vetesügavikku vajus, siis õnnestus kogu meeskonnal ometi eluga pääseda ning seejärel otsustati Jumalale tänutäheks oma kodukirikule kaks suurt kroonlühtrit kinkida. Mehed pidasid sõna ja aastal 1909 riputatigi kaunid lühtrid kirikusse. Esialgu kasutati kroonlühtrites küünlaid ja kui elekter Kihelkonnale jõudis, pani Kalju Eerik 50 aasta eest lühtritele lambipesad ja juhtmed külge.

Seoses kiriku sisetöödega tehti otsus renoveerida ka auväärsed kroonlühtrid. Suur kroonlühter viidi Juhan Puusepa töökotta Keilas. Lühter võeti lahti, puhastati, asendati kõik lambipesad ja elektrijuhtmed, tehti põhjalik restaureerimine ja praegu on kroonlühter kiriku altariruumi põrandal huvilistele vaatamiseks, enne kui see oma kohale tagasi riputatakse.

Tööde maksumus on 2640 eurot ja et seda summat kokku saada, pöördusime kevadel Vilsandil elava laulumehe ja meremehe Jaan Tätte poole, kes oli lahkesti nõus appi tulema ning lubas selleks heategevuskontserdi anda. Et ka kiriku ajaloolist külge esile tuua, selleks palusime kunstiajaloolasel ja kiriku restaureerimist juhataval Juhan Kilumetsal meile infot jagada.

Nõnda saigi kokku kena plaan, millele Jaan Tätte andis nimeks “Maa märk”. Eeloleval kolmapäeval, 24. augustil on kell 16.30 Kihelkonna kirikus ekskursioon, mida juhatab Juhan Kilumets. Seev on võimalus vaadata ringi kirikuhoones ja ronida ka kellade juurde kirikutorni.

Kell 18 järgneb kontsert Kihelkonna kellakoja jalamil, laulab Jaan Tätte ja lugusid räägib Juhan Kilumets. Praeguse prognoosi järgi peaks ilm tulema ilus, aga kui pöörab vihmale, siis toimub kontsert kirikus. Kirik on avatud huvilistele nii enne kui ka pärast kontserti.

Piletid hinnaga 12 eurot (õpilastele ja pensionäridele 8 eurot, alla 10-aastastele lastele tasuta) on eelmüügis pastoraadis ja tund enne algust kohapeal. Täname kõiki, kes on ettevalmistuses nõu ja jõuga abiks olnud, ning ootame teid kolmapäeval Kihelkonnale.

Rene Reinsoo

Print Friendly, PDF & Email