Arstimise kunst meelitas kelme (1)

Eelmise sajandi esimesel poolel olid kohtu madalamates astmetes pidevalt arutusel lood, kus kellelgi nahk üle kõrvade tõmmatud. Teisi sõnu jätkus kelme piisavalt ka toona.

Aegade jooksul on kelmide kullaauk olnud arstiteadus. Haiged inimesed on oma hädas kerged liimile minema ning imerohtudesse ja -ravitsejatesse usutakse tänapäevalgi.

Kuulus arstirohi

Üks üsna selge pettuse lugu leidis aset 1939. aastal Salmel ja Kuressaares. Politseijaoskonda pöörduti murega, et keegi tundmata naisterahvas oli Salme vallas müünud Jakob Sepale arstirohtu tema haige käe raviks. Rohi oli olnud pudelis, millel seisis silt “Exporsiout on kuulsa prantsuse professori Junord Blokfati leiutatud rohi, mis aastate jooksul proovitud haigemajades ja isikute juures, kes on kannatanud pikemat aega reumatismi ehk jooksva haiguse all. Tarvitatakse ka igasugu soonte haiguse vastu, põrutuste ja krampide, halvatuste, hamba ning peavalu vastu. Keemia Format. “Atlanta” Tallinn Wäline Hind 2. kr 12. snt.”.

Kaebaja sõnul oli naine Jakob Sepale seda imerohtu pudelist valanud ja kiitnud, et see on väga hea rohi. Kaebaja oli juba selgeks teinud, et Atlanta-nimelist arstirohutööstust pole Tallinnas olemas ja pole olemas ka niisugust professorit. Kuuldavasti olid need sildid trükitud hoopiski Kuressaares asunud Saarlase trükikojas ja tellitud sama naisterahva poolt.

Protokolli lõppu on lisatud, et selgunud on ka rohu müüja. Sellega tegeles juba varem karistatud kuressaarlane Helmi-Johanna Pilw. Politsei tegi kindlaks, et Pilwe paturegister on korralik. Küll oli ta saanud karistada tingimisi vangistusega ning oli ka reaalselt Tartus trellide taga istunud. Millega seoses, seda toimik ei avalda.

Müüja ohvriks sattunud Jakob Sepp rääkis politseile kuidas naine oli talle seda rohtu hirmsasti müüa tahtnud. Kui Sepp oli öelnud, et tal nii palju raha pole, oli hind kohe langenud. Sepp ütles, et ta tarvitas kõik selle punakaspruuni värvi ja lõhnava rohu ära, kuid käehaigust see rohi ei parandanud.

Pikemalt loe 19. augusti Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email