Töökohapõhine õpe annab kindlustunde

TÖÖ JA ÕPE: Johan Spa Hotellis restoraniteenindajana töötav ja samal ajal Kuressaare ametikoolis töökohapõhises õppes abikelneriks õppiv Merli Veberson sai koolis õpitut järgmisel päeval tööl praktikas rakendada. TAAVI TUISK

TÖÖ JA ÕPE: Johan Spa Hotellis restoraniteenindajana töötav ja samal ajal Kuressaare ametikoolis töökohapõhises õppes abikelneriks õppiv Merli Veberson sai koolis õpitut järgmisel päeval tööl praktikas rakendada.
TAAVI TUISK

“Algul kartsin, kas saan pere ja kõige muu kõrvalt hakkama, tööandja juures tahan ka kohuse- ja vastutustundlik olla,” rääkis Merli Veberson, kes sel kevadel õppis Kuressaare ametikoolis ja oma tööandja Johan Spa Hotelli koostöös abikelneriks.

“Kuid sain kergesti hakkama. Mulle tundub, et tööandjale meeldis, et ma seal käisin,” märkis Veberson.

Merli kooliõpingud algasid märtsis, samal ajal jätkas ta tööd Johani spaahotellis. “See oli väga hea, sest sain õpitut kohe ellu rakendada, ma sain arutada praktikajuhendajaga, teha tööl ettepanekuid,” rääkis ta. “Tihti oli nii, et kui läksin järgmisel päeval tööle, sain aru, et mingit asja saab ka teistmoodi teha: kuidas siduda põlle,koristada laualt nõusid ära. Koolis õpitu tegi töö lihtsamaks – teadsin, mida teen. Ka töökohas oli väljaõpe, aga kool andis palju juurde.”

Polnudki raske

“Meie oleme sellise asja suhtes positiivselt meelestatud ja meile tuleb see kasuks,” märkis Johan Lõuk, spaahotelli juhataja. “Meil ei ole raske seda võimaldada. Tunnid koolis on ette teada ja saame graafikud teha nii, et inimesed saavad koolis käia. Lähtusime sellest, et  Merli ise tahtis kooli minna ja talle pakkus see huvi. Õnnelik töötaja teeb ka oma tööd heameelega. See kõik on seotud.”

Johani spaa töötajaid õpib ametikooli abikelneri õpperühmas kaks. “Üks tüdruk on veel, aga me ei puutu eriti palju kokku, töötame vahetustega,” sõnas Merli. “Pärast meid läks üks kokk õppima kokaõppesse – see motiveeris siin mitmeid.”

Lõuk nentis, et koolis õpitust on kasu tervele ettevõttele. “Olen küll praktikajuhendaja, ise olen teenindaja olnud ja kokku kümme aastat siin töötanud. Kuna ma ise seda eriala aga koolis õppinud ei ole, siis kõiki detaile ja nüansse ma ei tea. Oma asjad on meil ikka nii, nagu oleme teinud, aga kui Merli tuleb ja paneb oma teadmised juurde, saame teha asju paremaks.”

Seda, et töö juures ollakse ettepanekutele avatud, märkis ka Merli. “Mul on kaustik kaasas ja kui tuleb midagi uut, näiteks mõni uus laud teha, siis on mul, millest juhinduda. Praktikajuhendaja ütleb lõppsõna. Aga selliseid nippe, mis puudutavad vaid minu tööd, saan kohe rakendada. Samuti mõistan töö köögipoolt rohkem.”

Merli Veberson on Saaremaa juurtega noor naine, kes elas vahepeal seitse aastat Paides ja töötas juuksurina. “Aga jäin lapseootele ja pärast seda tahtsin midagi muud proovida,” rääkis ta. “Alguses, kui siia tööle tulin, käisin teistel järel ja küsisin: “Kuidas? Miks?” Nüüd sain seda koolis küsida.”

Ta on tähele pannud, et nooremad inimesed on julgemad. “Ma pole enam 18, vaid 28. Kui lähen kuhugi restorani, siis tean, millist teenindust tahan. Seepärast tundsin, et pole piisavalt pädev. Aga tänu koolile on enesekindlust juurde tulnud.” Samuti hindab ta koolitundides toimunud kogemustevahetust. “Osa meist oli varem seda tööd teinud ja osa noori alles alustas. Meil oli päris mõnus arutelu seal oma kogemuste üle, näiteks erinevad juhtumid klienditeeninduses. See andis ettekujutuse, kuidas erinevates asutustes asju erinevalt tehakse ja oli põnev. Mulle meeldis, et õpe oli lühiajaline ja kontsentreeritud. Kui haiguse tõttu minna ei saanud, siis oli kahju.”

Erinevusi on ikka

Merli märkis, et on asju, mida töökohas ja koolis erinevalt tehakse. “Seda öeldi meile koolis aga kohe, et õige on nii, kuidas ettevõttes öeldakse. Õppisime sellist klassikalist asja, aga kasvõi lauakatetes on moesuunad ja trendid, mille üle olen saanud palju arutada.”

Ametikoolis saab sel sügisel õppida töökohapõhises õppes ka spaateenindajaks ja hooldustöötajaks. Õppetöö lõpeb kutseeksamiga, mille sooritamine annab kutsetunnistuse. “Paberi” olemasolu peab tähtsaks ka Merli. Kuigi koolitunnid lõppesid mais, kui algas Saaremaa turismihooaeg, on ta ametikooli õpilaste nimekirjas suve lõpuni: töökohapõhise õppe puhul toimub 2/3 õppetööst töökohal.

Merli mõtleb juba praegu õpingute jätkamisele, sügisel kaalub ta abikelneri eriala lõpetanuna jätkamist kelneri erialal.

Tema kogemus näitab, et tööd ja õppimist on võimalik edukalt ühendada: “Mulle meeldib, et siin on perefirma ja kõik on huvitatud, et siin hästi läheks.” Seega ollakse avatud ka ettepanekutele. “Panime uute ja noorte töötajate jaoks seina peale kirja teeninduskäigud ja mõned nipid, see oli natuke ka minu algatus. Ma ise tundsin, et mul oleks olnud lihtsam, kui mul oleks tööle tulles olnud selline asi olemas.”

Taavi Tuisk 

 

Print Friendly, PDF & Email