JUHTKIRI: Kolm päeva lauluga

Täna veerand sajandit tagasi lükkasid demokraatiavastased jõud toonases Nõukogude Liidus käima sõjaväelise riigipöörde, mis pidi summutama järjest jõulisemalt pead tõstvate rahvuslike jõudude tegevuse ning ära hoidma surmakrampides vaevleva impeeriumi lagunemise.

Ajalugu mängis reaktsionääridele paraku ninanipsu ja Moskva augustiputš hoopiski kiirendas kommunistliku superriigi hävingut. Neli kuud hiljem lakkas Nõukogude Liit olemast.

Oluline osa kolossi kokkuvarisemises oli Balti riikide iseseisvuspüüdlustel, mis algasid 1990. aastal Leedu iseseisvusotsusega ning päädisid 1991. aasta augustiputši ajal omariikluse väljakuulutamisega ka Eestis ja Lätis.

Raja taga on üks Eestiga seonduvaid olulisi märke laulupidu. See rahvuslikul ärkamisajal loodud traditsioon on kandnud ja liitnud meie rahvast läbi paljude aastakümnete kuni laulva revolutsioonini välja, mis mõne aasta pärast vormus 69 rahvasaadiku toetushäälega iseseisva Eesti riigi taastamisotsuseks. Mille muu kui lauluga tuleb seda tähistada! Täna Kaarmal, homme Pöide maalinnal ja pühapäeval lossihoovis.

Print Friendly, PDF & Email