Tarbijate ühistu rajab Liivale kaubakeskuse (13)

KIIDAB MÕTET: Muhu Liival asuva postkontori ostmise mõtteid mõlgutas ka Tarmo Paas, kes oleks sinna rajanud muuseumi. Muhu keskuse arendamise kiidab ta igati heaks.  MAANUS MASING

KIIDAB MÕTET: Muhu Liival asuva postkontori ostmise mõtteid mõlgutas ka Tarmo Paas, kes oleks sinna rajanud muuseumi. Muhu keskuse arendamise kiidab ta igati heaks.
MAANUS MASING

Veel läinud nädalal 98 000 euroga müügis olnud endise Liiva sidejaoskonna hoone uus omanik on Saaremaa tarbijate ühistu (STÜ), kelle eesmärk on teha Muhusse nüüdisaegne kaubanduskeskus.

Ehkki juba kuus aastat tagasi hõigati ajakirjanduses välja uudis, et Muhu saar saab kaubanduskeskuses, jõudis hoone toonane omanik OÜ Muhu Keskus selle plaani vahepeal maha matta, naaberkinnistu omanik STÜ vuntsis üles Liiva kaupluse ning endine postkontorihoone läks lihtsalt müüki.

Sel nädalal ostis STÜ aga hoone ära ja arvutab nüüd, kas targem oleks ehitada olemasolevate hoonete asemele uus suur maja või teha Konsumile lihtsalt juurdeehitis. STÜ juhatuse esimees Kalle Koov märkis, et sidejaoskonna kinnistule ühes Muhu vallale kuuluva maaga on iseenesest juba kehtiv detailplaneering, mille kohaselt saab ka uue kaubanduskeskuse rajada.

“Eks meie oma ostu tehes lähtusime sellest, et praegune Konsum ja sealne kaubanduspind kipub juba praegu jääma kitsaks nii meie külastajatele kui ka kauba väljapanekule,” selgitas Koov kinnistu ostmist. “Et eelkõige suvisel ajal, kui Muhumaal ja Saaremaal on külalisi palju rohkem kui kohalikke, oleks seal võimalik nii laevalt tulijaid kui ka kohalikke elanikke teenindada paremini ja kiiremini.”

Ühistu juhatuse esimehe sõnul ei saa öelda, et nad nüüd ja kohe ehitustööd ette võtaksid. Samamoodi oleks ennatlik öelda, millisel kujul see kõik tulevikus toimub. “Küll aga oleme kinnistu ostuga endale seal sellise uue arengupotentsiaali loonud,” kinnitas Koov.

Tema sõnul ongi neil nüüd järgmine aktiivne samm majanduslikult vaagida, kui vägevalt kaubanduspinna suurendamine Liival ette võtta. “Tahes-tahtmata on mõistlik toimetada ühes hoones, aga kas see on uus ehitus, laiendus või kuidas see täpselt tuleb, on tõepoolest vara öelda,” toonitas ühistu juht.

Seega polnud Koovil võimalik arutleda ka selle üle, kas kaubanduskeskusse võiks tulla lisaks oma kauplusele rendipindasid või mitte. Samuti ei teadnud ta praegu öelda, kuivõrd ulatuslikult laieneb kaubanduskeskuses sortiment ehk kas Muhu kauplusest võiks tulevikus osta näiteks ka riidekraami.

Liivale lähim suurem kauplus on tarbijate ühistul Orissaares, kuid sealse Konsumi tegevust ei mõjuta Muhu kaubanduskeskus Kalle Koovi kinnitusel kuidagi. “Mis seal salata, ka Orissaare Konsum vajab korrastamist ja värskendamist, seda nii kaubandustehnoloogiliselt kui ka hoone osas, aga meil ei ole mingit plaani selles piirkonnas kauplus sulgeda,” nentis ta.

Kas Muhu kaubanduskeskusest võiks saada maakonna suurim STÜ pood, seda Koov ei arvanud. Tema sõnul on nende suurim ikkagi Kuressaares asuv Rae keskus. “Igal sellisel kaubanduspinnal on ju oma optimaalne suurus. Peame arvestama, et seda tuleb üleval pidada ka talvisel ajal,” arutles ühistu juht.

Saarte Hääl kirjutas 2010. aasta lõpul, et samal sügisel Liiva postkontori hoone ostnud OÜ Muhu Keskus kavatseb hoone lammutada ja ehitada selle asemele kaubanduskeskuse. Muhu Keskuse juhataja Toomas Leis ütles toona, et kaubanduskeskus valmib ilmselt 2012. aastal.

PLAAN: Selline pidi tulema uus Liiva keskus endise omaniku plaanide järgi. REPRO

PLAAN: Selline pidi tulema uus Liiva keskus endise omaniku plaanide järgi.
REPRO

Print Friendly, PDF & Email