LUGEJA KÜSIB

Kolisime uutesse kontoriruumidesse. Osa töötajaid on hakanud kaebama peavalusid, silmade kipitust ja hakanud sagedasti aevastama. Kahtlustan, et nimetatud sümptomeid põhjustab tööruumide õhk, kuid käegakatsutavad tõendid selleks puuduvad. Mida peaksin tööandjana tegema, et ruumide rendileandja miskit ette võtaks?

Vastab Indrek Avi, tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant:

Aevastamine ja silmade kipitus võib olla seotud töötajate kokkupuutega kontoriruumide põrandakattematerjalis, siseviimistlusmaterjalides, sisustuses või puhastusvahendites ja lillede õietolmus leiduvate allergiat tekitavate ainetega ehk allergeenidega. Allergiat võivad tekitada ka hallitusseened.

Ühel töötajal immuunsüsteemi teatud liiki ülitundlikkust põhjustav aine ei pruugi allergiat tekitada teisel töötajal. Allergeenid võivad töötajatele tekitada tervisekahjustusi ja vähendavad oluliselt tööviljakust. Seetõttu on tööandja  kohustus võtta tarvitusele abinõud.

Alustada tuleks allergiat põhjustavate ainete väljaselgitamisega. Tervisekaebustega töötajad tuleb suunata töötervishoiuarsti juurde ning tutvustada arstile nende töökohta ja töökorraldust. Töötervishoiuarst määrab terviseuuringud, hindab terviseseisundit ja töökeskkonna või töökorralduse sobivust töötajale. Kui töökeskkonnas esinevad allergeenid on selgunud, teeb arst tööandjale ettepanekud töökeskkonna või töökorralduse muutmiseks.

Seejärel võib tööandja täiendavalt korraldada töökeskkonna õhuanalüüsid, et määrata allergiat tekitavate ainete paiknemist ruumides. Näiteks linnaõhus lenduv tolm, sealhulgas õietolm võib levida tööruumidesse puhastamata ventilatsioonitorustike või ventilatsioonisüsteemi saastunud filtrite tõttu.

Rendileandjaga tuleks kindlasti rääkida, et ruumides on leitud allergeene. Kui ruumiõhus leiduvate allergeenide allikaks on hooldamata ventilatsioonisüsteem või muu rendileandja kohustuste hulka kuuluv, tuleb sellele tähelepanu juhtida ja nõuda tingimuste parendamist. Lahenduseta jäävatel juhtudel tasub vahetada tööruume, sest sümptomite käes vaevlevad töötajad ei ole rahulolevad, töö on häiritud ning nende tervisekahjustused võivad süveneda.

Tööandjal on võimalus kutsuda ettevõttesse tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant, kes saab anda soovitusi ja teha ettepanekuid töökeskkonna parendamiseks. Selleks palume saata e-kiri sooviga aadressil ti@ti.ee.

Print Friendly, PDF & Email