Anseküla rahvas hakkas näitlema

HOBUSED MÄNGUS: Anseküla teatritükis on lisaks inimestele ka hobune Fossu. Hetkel viibib ta stseenis, kus lisaks temale veel (paremalt) Anni Veskinõmm, kutsar Liisi von Wovern, Rein Seema ja Maarjus Kupits. RAUL VINNI

HOBUSED MÄNGUS: Anseküla teatritükis on lisaks inimestele ka hobune Fossu. Hetkel viibib ta stseenis, kus lisaks temale veel (paremalt) Anni Veskinõmm, kutsar Liisi von Wowern, Rein Seema ja Maarjus Kupits.
RAUL VINNI

Tähistamaks Sõrve näitemängu tegemise aastapäeva, võttis lavastaja Maire Sillavee kätte ja pani Anseküla inimesed ja hobuse täispikka teatritükki etendama.

Salme vallateatri lavastaja Maire Sillavee ütles, et tema eesmärk oli “Kihlveopruudi”-nimelist näitetükki lavale tuues kaasatagi inimesi, kes elavad Ansekülas. See, kas neil enne ka näitlemiskogemust on, polnud Sillavee sõnul määrav.

Omalaadne katsetus

Laupäeval Anseküla Teelistemaja õuele kogunenud pealt sajakonna hinge esietenduse jälgimist ja rahulolu vaadates võib väita, et omalaadne katsetus tasus end ära. Maire Sillavee sõnul oli tekstidega tükk tegu, kuid asja sai.

Soome kirjaniku Hilja Valtoneni ühevaatuseline romantiline komöödia “Kihlveopruut” Ingrid Ulsti dramatiseeringus räägib üht Soome naisevõtulugu.

Oma olemuselt sobitus lugu Anseküla-taolisesse väikesesse kogukonda hästi. Pisikestes “kõik tunnevad kõiki” kohtades toimivad sotsiaalsed suhted hoopis teisiti kui suurtes linnades. Pannes sinna juurde ka veel 1930-ndatel kehtinud moraalinormid, saabki loo, kus kõik tükid kenasti kokku saanud.

Loo keskmeks on peretütar Kirsti (Anni Veskinõmm) otsus kool pooleli jätta, mis tingib pere poolt suisa häbiplekiks kuulutamise. Mehelemineku võimalused vähenevad selle otsuse tõttu kindlasti tunduvalt. Kuid äkki on Kirstist saanud kohaliku ihaldatuima poissmehe Esko (Maarjus Kupits, Saaremaa rahvateater) huviobjekt ja kogu lugu võtab hoopis üllatava pöörde. Saab näha nii naiste kavalust, kaasavara jagamist, pereema korduvat infarktieelset seisundit kui ka ehedat Soome saunas käimist.

Muru­platsil edukalt väheste, kuid õnnestunud dekoratsioonide taustal mängitud teatritüki üks uhkemaid tegelasi on kindlasti kohalikust Teeääre tallist pärit hobune Fossu kutsar Liisi von Wowerniga pukis. Kogu etenduse aja tegelasi usinalt lavale ja lavalt sõidutanud Fossu täitis Sillavee sõnul kõik ootused.

Lavastaja sõnutsi oli proovides vahel just kõige rohkem tegemist hobusega, kui viimane oma rolli alati hästi mõista ei tahtnud. Siiski sai suksu esietenduse tähtsusest täielikult aru.

Elava pillimänguga lavastus sai Sillavee sõnul Ansekülas rahva ette toodud ka juubelihõngulistel põhjustel. Nimelt möödus sel kevadel 115 aastat esimesest märkest, et Sõrvemaal on teatrit tehtud.

Etendub kolm korda

“1901. aastal ilmus ajalehes Saarlane nupuke selle kohta, et Anseküla kirikubasaaril olla mängitud kahte näidendit,” rääkis Sillavee lavastuse tagamaadest. Võimalik, et nüüdset lavastust etendataksegi vaid loetud kümned või sajad meetrid kohast, kus tookord näitemängu tehti.

Suvelavastus tuleb mängimisele kolm korda. Esietendus oli juba ära, teine etendus toimus eile õhtul ja viimane plaanitud etendus tuleb juba sel pühapäeval.


“KIHLVEOPRUUT”

  • Ingrid Ulsti dramatiseering Hilja Valtoneni teose ainetel.
  • Mängivad Anni Veskinõmm, Epp Petrov, Eve Tilts, Ulvi Sadam, Leidi Seema, Helle Timm, Rein Seema, Tarvo Veskinõmm, Maarjus Kupits (Saaremaa rahvateater), Marika Paas, Henrik Veskinõmm; hobune Fossu ja kutsar Liisi von Wovern.
  • Muusikaline kujundus Jaanus Vallaste.
  • Lavastaja Maire Sillavee.
  • Esietendus 13.08.2016 Anseküla Teelistemaja õuel.
Print Friendly, PDF & Email