Muhu pärimusnädal heinaniitmise ja 60 siilikuga

Muhu muuseumi pärandoskuste nädal tõi rohkelt rahvast juba unustatud töid taasavastama. Nii näiteks tutvustati vikatiga niitmist, mis veel paarkümmend aastat tagasi üsna tavaline oli.

“Saime ka jälile, kuidas vanasti naistel piht nii peenike oli. Üks põhjus oli kindlasti vikatiga heinaniitmine, sest see “vehkimine” annab keskkohal hästi tunda,” ütles Muhu muuseumi tegevusjuht Siret Jõeleht. “Mihkel Ling teadis rääkida, et vikatiga niitmine oli üks enim energiat kulutav töö vanasti,” lisas ta.

Villapäevale registreerus ligemale 20 inimest ning neil oli võimalik proovida voki ja kedervarrega ketramist.

Nädala finaaliks oli siilikukohviku avamine. Kui algselt taheti teha Muhu seelikuid tutvustavat siilikupäeva, siis kokkulangemine kohvikutepäevaga tingis selle päeva teoks saamise just kohvikuvormis. Oodatud olid osalejad koos omaenda siilikutega. Kui muuseum ise riputas seintele 12 siilikut, siis lõpuks toodi siilikuid nii palju, et kokku oli neid 60 ringis. Jõeleht ütles, et uusi ideid on juba tulnud ja järgmisel aastal on pärimusnädal taas plaanis.

 

Print Friendly, PDF & Email