KRISTINAGA ELUST ENESEST: Ebaturunduslikud võtted (3)

Mõni aeg tagasi lahvatas šokilaine, kui suitsupakkidele ilmusid pildid laipadest, konidega lastest ja surmast igal võimalikul kujul ja viisil. Kristi Nilov oli lausa valmis nendelt vanematelt, kes olid oma laste pilte loovutanud suitsupakkide antireklaamiks, vanemlikud õigused ära võtma ning tembeldas kogu selle aktsiooni üheks suureks hobuse unenäoks.

Ta mainis, et “enim traumeeritud on mittesuitsetajad, kes niikuinii iial suitsetama ei hakka, seal hulgas ka paganama palju müüjaid, kes on mittesuitsetajad ja see on neile extremly disturbing”. Ühtlasi toob ta välja, et sõltlasena on ta leidnud viisi, kuidas pildid kinni katta.

No mina pean ütlema, et mina küll rabandust ei saanud, kui neid pilte seal nägin, aga võib-olla on asi ka selles, et Austraalias olid suitsupakid “kaunistatud” igasuguste hambutute narkomaanidega ning arvestades, kui populaarne suitsetamine seal oli, nägin ma neid pakke hommikust õhtuni ega minestanud viha kätte. Sama hästi oleks võinud ka valitsusele läkitada kirja, et äkki see paadialune hambutu tädi on ka kellegi ema või vanaema, kas te, neetud patused, siis selle peale ei mõtle?

Tunnistan avalikult, et olen ka oma roosadest kopsudest näiteks peo käigus läbi lasknud hunniku vesipiibusuitsu ning kas ma nüüd poes kohe sealt röökides välja sööstaks, kui tubakapaki peal mingit hallitanud kopsu näen – no vaevalt. Samas on inimeste närvikava muidugi erinev ja see, mis mind rivist välja ei löö, paneb paljusid võtma erinevaid meetmeid, et mitte iialgi nende õõvastavate piltidega oma elus kokku puutuda.

Kas see kampaania, kui seda nõnda nimetada saab, ka oma eesmärki täidab, ei kujuta ma ette. Need, kes suitsetavad, ei jäta seda tõenäoliselt ainult koledate piltide pärast katki ning leiavad Niloviga sarnaselt viisi, kuidas tüütud pildid katta. Lisaks kaotati nüüd pakkide pealt ära ka info tubakasisalduse kohta, niisiis kedagi ei huvita, kust sa need parameetrid kätte saad.

Natuke ajab närvi, miks ei kleebita sarnaseid silte ka alkoholipudelitele ning krõpsupakkidele, limonaadidele ja maiustustele ülekaaluliste inimeste pilte ja diabeedi tagajärgi, mis ei pruugi olla leebemad kui suitsetamise omad. Või siis lihatoodetele pilte lihatööstusest ning sellest, kuidas loom sinna paki sisse sai. See peaks samamoodi olema tervisliku eluviisi huvides.

Suitsupaki saab poest kätte 18-aastaselt, aga igasugust nodi, mis organismile hävitavalt mõjub, saaks kätte ka mu kaheaastane põnn, kui anda talle vaba voli strateegiliselt paigutatud letilt kokku kahmata kõike vähegi värvilist.

Point on selles, et keegi ei ahheta, suu ammuli, kui inimene pugib endale sisse mitu tahvlit šokolaadi, paar pakki krõpse ning kulistab selle alla liitri suhkruveega. Kui me juba nii terviseteadlikud tahame olla, siis paluks suhkrupaki peale ka hoiatussilt panna, sest tegu on samamoodi sõltuvust tekitava ainega, mis organismi seest söövitab.

Suitsetamine puudutab vaid konkreetset kontingenti, kes teadlikult endale tossu sisse tõmbavad. See on valik. Söömine on lisaks lihtsalt meeldivale osale elus ka vundament sellele, kui kvaliteetselt ja pikalt me oma maist elu nautida saame. Hea, et üritatakse leida viis, kuidas eestlasi elus hoida, tõepoolest. Aga suitsupakkide peale liimitud silma riivavad pildid on vaid algus. Nagu luumurru ravimine plaastriga.

 

Print Friendly, PDF & Email