Saaremaa piimatööstus tõstab toorpiima hinda (1)

Saaremaa piimatööstus tõstab 1. septembris toorpiima hinda vähemalt kahe sendi võrra kilogrammi eest.

AS-i Saaremaa Piimatööstus nõukogu esimehe Tõnu Posti sõnul otsustas nõukogu tõsta piima kokkuostuhinda praeguselt 21 sendilt 23 sendi peale. “Praegused müügiprognoosid ja turusituatsioon võimaldavad piimahinda uuesti tõstma hakata,” ütles Post, kelle sõnul selgub hinnatõusu täpne suurus kuu lõpuks ja see võib lubatud kahest sendist koguni suurem olla. “Praegu saame päris kopsakat kahjumit ja kui me seda selle hinnatõusuga oluliselt vähendame, siis on see ainult teretulnud,” lisas Post, kes on maakonna suurim piimatootja.

Tuule Gruppi kuuluva Pöide AG OÜ juhatuse liige Egon Jürisson ütles, et Saaremaa piimatööstuse nõukogu eilne otsus tõsta septembrist piima kokkuostuhinda 230 euroni tonni eest, tähendab seda, et saarlased saavad oma toodangu eest hetkel kõrgeimat hinda Eesti turul. “Loodetavasti ei ole selline hinna liikumine lühiajaline, vaid näitab turu üldist liikumissuunda ja suurenenud nõudlust ning hinnatõusuga tulevad kaasa ka teised Eesti piimatööstused,” sõnas Jürisson.

2014. aasta talveks rekordilise 40 sendini kerkinud piima kokkuostuhind hakkas maailmaturul tekkinud piima ülepakkumise ja Vene turu sulgumise koosmõjul langema 2014. aasta mais. Suurim kukkumine kestis 2014. aasta aprillist septembrini, mil hind kukkus 40 sendilt 25 sendile. 2015. aastal said Saaremaa tootjad piima eest 21–25 senti, sel aastal on hind püsinud valdavalt 21 sendi juures.

 

Print Friendly, PDF & Email