JUHTKIRI: Valgus tunnelis (2)

AS-i Saaremaa Piimatööstus nõukogu langetas otsuse tõsta 1. septembrist toorpiima kokkuostuhinda kümme protsenti. Sentides mõõdetuna vähemalt kaks senti piimakilost.

Kui uus hind ehk 23 senti peaks rakenduma, tähendab see, et Saaremaa piimatootjad hakkavad saama hetkel kõrgeimat kokkuostuhinda Eestis. Viimaste aastate nutust seisu arvestades on iga lisasent toodangu eest põllumehele kulla hinnaga. Iga üksiku tootja olukord on loomulikult erinev ja sõltub paljuski sellest, kui suuri riske on ta investeeringute näol ehk siis teisisõnu laenude ja liisingutega endale võtnud, aga üldiselt on teada, et ots otsaga kokkutulijaid annab praegu otsida.

Siinkohal tasub lihtsalt meenutada, et napilt rohkem kui kaks aastat tagasi, 2014. aasta talvel, oli piima kokkuostuhind praegusega võrreldes kaks korda kõrgem, 40 senti kilost. Kuid seejärel toimus drastiline langus ja maailmaturul tekkinud piima ülepakkumise ning Vene turu sulgumise tõttu kukkus hind poole aasta jooksul 25 sendile. Tänavu on Saaremaa tootjad pidanud leppima 21 sendiga piimakilost. Kunagi kujutas maale ja põllumehele helgete aegade saabumist film “Valgus Koordis”. Täna võiks lootust paremale homsele kirjeldada pealkiri “Valgus tunnelis”. Ühes kulunud täpsustusega, et tegu ei ole siiski rongiga.

Print Friendly, PDF & Email