Prantsuse filosoof: Euroopa näeb islamit liialt läbi ristiusu prisma (1)

ARVAMUS: Silmapaistev prantsuse filosoof ja keskaja filosoofiaajaloo ekspert Rémi Brague on seisukohal, et tänapäeva maailmas vaadeldakse islami religiooni ja idamaade kultuuri tervikuna, lähtudes liigselt nn euroopalikest väärtustest. LEFIGARO

ARVAMUS: Silmapaistev prantsuse filosoof ja keskaja filosoofiaajaloo ekspert Rémi Brague on seisukohal, et tänapäeva maailmas vaadeldakse islami religiooni ja idamaade kultuuri tervikuna, lähtudes liigselt nn euroopalikest väärtustest.
LEFIGARO

Sellisel seisukohal on tuntud prantsuse filosoof ja filosoofia ajaloo asjatundja Rémi Brague. Teadlase arvates ei sisalda evangeeliumid üleskutseid vägivallale, küll leiduvat aga sääraseid üleskutseid näiteks koraanis ja veel mõnes varaislami tekstikogumikus, kui neis kirjapandut sõnasõnalt võtta.

Filosoofi ja keskaja Araabia filosoofia ühe suurema asjatundja Rémi Brague’iga vestles Pariisi ajalehe Le Figaro ajakirjanik Vincent Tremolet de Villers. Teemaks oli islami teoloogia ja terrorirühmituse Islamiriik tegevus. Kuna intervjuu ilmus üsna pea pärast kohutavat terroriakti Nice’is, räägiti kõigepealt just sellest.

Ajakirjaniku esimene küsimus puudutas mõrtsukas Mohamed Lahouaiej Bouheli. Levinud on seisukoht, et Bouhel tegutses Allahi nimel, samas ei haaku tema kui väga alkoholilembese elumehe ja salsatantsu suure austaja eluviis kuidagi islami moraaliga.

“Võimalik, et mõne inimese jaoks on agressiivse džihaadi praktiseerimine just nagu vabandus selle eest, et liiga kergekäeliselt ja kiiresti said omaks võetud läänelikud elustandardid, mida islamiusu teoreetikud peavad üldjuhul dekadentlikeks ja liiderlikeks. Samas võib agressiivne džihaad paljude jaoks olla ka soov karistada end ajutise taganemise eest islamiusust ja selle tõekspidamistest,” arvas Brague. “Alati on ju kergem surma minna, selle asemel et läbida pikk ja aeganõudev paranemise tee siin kiusatusterohkes ja patuses maailmas.”

Püha sõja tõlgendused

Kommenteerides mõistet “püha sõda”, toonitas Brague, et tänapäeval püüavad paljud väljaspool araabia maailma elavad moslemid seda väljendit avalikult mitte kasutada ja tõlkida. Küll aga on nad säilitanud oma sõnavaras araabiakeelse sõna jihād (pingutus, võitlus), mille all mõeldakse sageli just inimese isiklikke jõupingutusi tulla toime oma emotsioonide, kirgede ja ihade taltsutamisega.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email