Lossis avatakse täna graafikanäitus

KUNSTNIK JA SÕBER: Sergei Tsigal selgitab Sergei Seredale oma tööde olemust.  MAANUS MASING

KUNSTNIK JA SÕBER: Sergei Tsigal selgitab Sergei Seredale oma tööde olemust.
MAANUS MASING

Kuressaare linnuses piiskopi eluruumis avatakse täna kell 16 Moskvas elava kunstniku Sergei Tsigali näitus.

1949. aastal sündinud Sergei Tsigal tõi Saaremaale kaasa oma uuemad tööd, mis on tehtud pärast 2010. aastat. Graafik selgitas, et viljeleb mitmeid tehnikaid ja armastab neid ka täiendada.

Näiteks lõikab ta kujundid noaga välja, asetab need lõuendile ja laseb siis spreivärviga üle. Seejärel sätib ta kujundid ümber ja laseb uuesti värviga üle ning hiljem täiendab tööd veel pintsliga.

Inspiratsiooni pakuvad Tsigalile eelkõige loomad ja linnud, keda ta armastab kujutada ka oma töödel. “See on mulle hingelähedane,” kinnitas kunstnik. Kuressaare merepäevadega seoses on näitusel ka mereteemalisi pilte, kus on kujutatud purjekaid ja merd.

Kunstiga on Tsigal tegelenud alati hea meelega ja ta on õnnelik, et on jõudnud punkti, kus töö pakub rõõmu ja ühtlasi sissetulekut. Tsigali sõnul on Venemaal seda kunstivaldkonnas küllaltki keeruline saavutada.

Graafiku sõbra, suvesaarlase Sergei Sereda sõnul on Tsigal Venemaal väga nõutud kunstnik. “See tuleb sellest, et ta naudib kunsti tegemist ja suhtub sellesse suure kirega,” selgitas Sereda.

Tsigal ise aga kahtles, kas tal õnnestub Saaremaal midagi müüa, kuid lisas: “Iialgi ei tea…” Tema sõnul ostetakse ta töid pigem harva, kuid suurel hulgal. Nimelt on tema tuttavate seas siseviimistlejaid ja arhitekte, kes on korraga ostnud ka umbes 20 pilti.

Näitus jõudis Saaremaale eelkõige Sergei Sereda, kes on suur kultuuri- ja kunstisõber, initsiatiivil. Saaremaale sattus ta seitse aastat tagasi ja on sellest ajast saadik suved koos perega siin veetnud. Moskvas on Seredal suur loomakliinik, kus ta ka Tsigaliga kümneid aastaid tagasi kohtus, kui viimane oma kassiga loomaarsti juurde tuli.

Hariduse on Sergei Tsigal omandanud M. V. Lomonossovi nimelises Moskva riiklikus ülikoolis ja S. G. Stroganovi nimelises Moskva riiklikus kunstiakadeemias. Ta on osalenud rohkem kui 200 näitusel nii Vene- kui ka välismaal ja tema töid leidub mitmetes tuntud Venemaa muuseumides, samuti erakogudes üle maailma.

Saaremaal on Tsigali sõnul mitmeid ilusaid kohti, kuid ta on harjunud mägise keskkonnaga, kuna veedab palju aega Krimmis. “Vertikaali on siin vähe,” tõdes kunstnik.

Raido Kahm, Kristina Kretova

Print Friendly, PDF & Email