Soomlased on taas Saaremaa leidnud, eestlasi on napimalt (1)

TURISTE KUI PALJU: Järjekordsed Saaremaa külalised saavad Kristina Mägilt väärt näpunäiteid, kuhu saarel minna ja mida teha. MAANUS MASING

TURISTE KUI PALJU: Järjekordsed Saaremaa külalised saavad Kristina Mägilt väärt näpunäiteid, kuhu saarel minna ja mida teha.
MAANUS MASING

Sel aastal on Eesti majutusasutustes oodata rekordilist Soomest pärit ööbijate arvu, ütles EAS-i turismiarenduskeskuse välisesindaja Soomes Toomas Tärk intervjuus Soome majanduslehele Kauppalehti.

Majandusliku seisu paranemine on pannud soomlased taas reisima – muu hulgas hoogsamalt ka Saaremaale. “Tõsi ta on. Ka meie statistika näitab, et soomlaste arv on kasvamas,” kinnitas Kuressaare turismiinfokeskuse spetsialist Kristina Mägi.

Ta möönis, et tegelikult oli turismiinfokeskust külastanud soomlaste arv kergelt plussis juba eelmisel aastal, aga selle aasta arv on juba praegu suurem. Nõnda on mai-juuli statistika võrdluses eelmise aastaga 13% plussis.

Mägi tunnistas, et ta ei ole soomlastelt nende reisi põhjusi eriti uurinud, kuid suure tõenäosusega võib üks tegur olla küll Soome majandusliku olukorra paranemine. “Kui vaadata keskmise Saaremaale jõudva soomlase vanust, siis jääb see 50+ kategooriasse,” märkis ta. “Noorema generatsiooni soomlastel ei ole Saaremaal käimise harjumust ja selle sihtgrupi siia meelitamisega peaks tegema sihipärast tööd.”

Rõõmsaks teeb turismispetsialisti aga asjaolu, et soomlastest veelgi enam on kasvanud turismiinfokeskust külastavate lätlaste ja leedulaste arv – koguni 30–40%. “Tõenäoliselt on ka nende majanduslik olukord veidi paranenud ja kindlasti on lõunanaabrite arvukuse suurenemisele kaasa aidanud Saaremaa turismiettevõtjate järjekindel panustamine nii Läti kui ka Leedu turismimessidesse,” lausus Mägi.

Murelikuks teeb turismispetsialisti aga eesti turistide arvu vähenemine. Ta märkis, et Soome turistide arvu vähenemist viimastel aastatel on aidanud üle elada just siseriiklike reisijate arvu kasv. Nüüd tundub muutus olevat vastupidine.

“Tõenäoliselt on eestlaste reisiotsusele jälje jätnud nii trüki- kui ka sotsiaalmeedia lakkamatu paanika külvamine praamiliikluse teemadel,” arvas ta. “Kuna eestlased on reisi valikul paindlikumad kui välismaalased, siis mõjutab nende otsuseid olulisel määral nii logistika kui ka ilm,” kinnitas Mägi.

Välismaalane, kes on oma lennukipileti pool aastat ette broneerinud, ei tea riigisisesest liiklusest enne Eestisse jõudmist ülearu palju ja tema plaane ei riku ka paar pügalat Pärnust vähem näitav termomeeter, selgitas Kuressaare turismispetsialist. “Selle pärast ju pileteid ringi muutma ei hakka.”

Lisaks eestlastele ja lähinaabritele käib turismiinfokeskusest suvel läbi aga üsna kirju seltskond. Juulikuu statistikat üle vaadates sai Kristina Mägi kokku ligi 40 riigi esindajad, kes kuu jooksul raekotta sattunud. Kaugemad külalised tulid näiteks Uus-Meremaalt, Austraaliast ja Hongkongist.

Print Friendly, PDF & Email