Improlaager julgustab noori musitseerima

LAAGRILISED: Rasmus Arge, Franz Malmstein, Martin Vesberg, Monika Annijerv ja Emili Gabriela De Oliveira on algava tunni ootel. Kuressaare muusikakoolis õpivad neist Rasmus, Martin ja Emili. MAANUS MASING

LAAGRILISED: Rasmus Arge, Franz Malmstein, Martin Vesberg, Monika Annijerv ja Emili Gabriela De Oliveira on algava tunni ootel. Kuressaare muusikakoolis õpivad neist Rasmus, Martin ja Emili.
MAANUS MASING

Saaremaa rütmi- ja improvisatsioonilaager annab noortele muusikutele esinemis- ja improviseerimisjulgust, millest peaks korraldajate hinnangul jaguma vähemalt pooleks aastaks.

Möödunud nädalal Võhma külamajas toimunud seitsmendast Saaremaa rütmi- ja improvisatsioonilaagrist võttis osa üheksa Saaremaa ja 28 mandri noort muusikut vanuses 10–20. Õppetöö toimus paralleelselt kolmes vanusegrupis. Tegeldi näiteks nii rütmitunnetuse ja loovuse aktiveerimise kui ka muusikalise kommunikatsiooni arendamisega.

Peakorraldaja Matis Männa selgitas, et laagris musitseerivad üheskoos erinevaid pille õppivad noored. “Kui lapsed lähevad oma pilliõpetaja juurde, siis on nad seal tavaliselt juhendajaga kahekesi, aga siin on erinevate pillide õppijad läbisegi,” märkis ta. Esindatud olid nii trummid ja klaver kui ka mitmed puhkpillid ja kitarrid.

Umbes kolmandik laagrilistest olid tänavu uued tulijad, kuid Männa sõnul on neil ka mitmeid n-ö veterane. “Meil on väga avatud laager – kes jõuab õigel ajal nime kirja panna, natuke juba pilli valdab ja jaksab nädalapikkuse laagri vastu pidada, on teretulnud,” lausus ta. Kirja tuleb end laagrisse panna juba maikuuks.

Männa märkis, et sel korral oli lausa üleregistreerimine. Laagri üks tõmbenumbreid on juhendajad, kelleks on nii Eesti kui ka välismaa tegevmuusikud. Laagri esimeses pooles juhendasid õpilasi Andre Maaker, Kristjan Randalu ja Themuri Sulamanidze ja teises pooles Maria Faust, Lars Bech Pilgaard Taanist ja Ned Ferm Ameerikast. “Lastele on see põnev vaheldus, et pole esmaspäevast laupäevani kogu aeg samad juhendajad,” selgitas Männa.

Juhendajate kontsert

Sel korral toimus esimest korda ka juhendajate kontsert, möödunud kolmapäeval astusid nad üles Kuressaare kultuurikeskuses. Männa sõnul avaldasid selleks soovi lapsevanemad: “Nad on siin mitu suve käinud vaatamas, kuidas nende lapsed musitseerivad, ja siis nad mõtlesid, et kui nii head muusikud on Saaremaal koos, võiksid ka nemad väikese kontserdi anda.”

Kitarrist Andre Maakeri sõnul oli niisugusel kontserdil oluline pedagoogiline pool. “Kui lapsed näevad juhendajaid mitte ainult juhendajatena nõu andmas, vaid ka kontserdilaval tegutsemas, nakatab see neidki,” kinnitas ta. Maaker lisas, et ta on igal aastal imetlenud seda, kuidas laager mõjub noortele julgustavalt. “Esmaspäeval ja teisipäeval ollakse veel kartlikud – kes ei julge improviseerida, kes ei julge suudki lahti teha, aga paari päevaga kaob kõik see hirm ära,” rääkis ta.

Maaker tõdes, et paljudel noortel muusikutel on liiga suur hirm eksimise ees. “Et äkki läheb mõni noot valesti. See on niivõrd halvav ja sellest tuleb lahti saada ning tunda rõõmu koos musitseerimisest,” kinnitas ta. Seda, et noored laagris tublisti julgust koguvad, on igal aastal kinnitanud ka laagri lõpus toimuv kontsert, kus astuvad üles kõik laagrilised. Tänavu toimus see 30. juulil Kuressaare pargi kõlakojas.

Õpetaja Ameerikast

Matis Männa sõnul läks finaalkontsert n-ö täismajale. “Publiku sõnul on improlaagri finaalkontserdi etteasted iga suvega nauditavamaks muutunud,” kinnitas ta ja lisas, et eriti meeleolukalt esines kõlakoja laval laagri noorem grupp, kes hullutas publikut lisaks uljastele instrumentaalsoolodele veel ka vokaalseadetega.

Nii saksofoni kui ka mitmeid teisi pille mängiv Ned Ferm võttis juhendajana improlaagrist osa kolmandat korda. “Kui mulle siin ei meeldiks, ega ma siis tuleks,” märkis Ferm, kes tegeleb õpetamisega ka Taanis ja Ameerikas. Tema sõnul peituvad erineval tasemel õpilaste õpetamises erinevad rõõmud. Edasijõudnutega saab harjutada keerulisemaid asju. “Aga on väga inspireeriv olla see inimene, kes noorele muusikule midagi uut tutvustab,” lisas ta. Muusikuna teeb Ned Ferm palju koostööd Maria Faustiga.

Noored muusikud ütlesid Saarte Häälele, et improlaagrisse tulevad nad seetõttu, et seal on äge. “Koolis ei saa eriti niimoodi mängida. Seal antakse noot ette, aga siin mõtleme ise ka välja,” lausus üks laagriline. Kuressaare muusikakoolis saksofoni õppiv Emili Gabriela De Oliveira tõi välja ka häid õpetajaid. Välismaalt tulnud muusikutel on tema hinnangul aga kuidagi teistsugune mõtlemine ja suhtumine. “Nad räägivad sinuga kui inimesega, mitte kui õpilasega, mis on tore,” selgitas ta. Männa sõnul alustatakse uue laagri korraldamisega tavaliselt oktoobris. Tuleb leida raha nii juhendajate transpordi kui ka honoraride jaoks, samuti mitmete teiste kulude katmiseks. Samas tundis Männa rõõmu, et informatsioon niisugusest laagrist on jõudnud kultuuriministeeriumi inimeste ning oluliste fondide ja toetajateni.

 

Print Friendly, PDF & Email