Hüpnotiseeriv suvelavastus Kuressaare linnateatrilt

MÕTTEMÄNGUD: Allan Noormets, Triinu Meriste ja Lauri Saatpalu toovad publikuni mitmete pööretega loo.  MAANUS MASING

MÕTTEMÄNGUD: Allan Noormets, Triinu Meriste ja Lauri Saatpalu toovad publikuni mitmete pööretega loo.
MAANUS MASING

“Hüpnoos” pidi olema heas mõttes veidi kergemat sorti meelelahutuslik lavastus, mis ei kaldu ülemäära filosoofilistesse probleemidesse ja on pigem lõbus kui morn vaatamine. Niimoodi sõnastatud eesmärgi täitsid Kuressaare linnateatri suvelavastuse tegijad mängeldes.

Et sisu mitte liialt avada, võib öelda, et “Hüpnoos” on kolme tegelase – hääbuva karjääriga alkohoolikust hüpnotisöör Gordo (Lauri Saatpalu), politseinik Alan Briggs (Allan Noormets) ja tema naine Helen (Triinu Meriste) – lugu. Need kolm tegelast on erineval kombel seotud ühe kriminaalset sorti ettevõtmisega ja nagu lavastuse sisututvustuski lubab, pakutakse vaatajale ootamatuid pöördeid ja parajas koguses komöödiat. Ootamatute pööretega on aga see lugu, et kriminaalromaanide sõbrad juba oskavad oodata ootamatut ja eeldavad, et kõik ei ole nii, nagu silmale paistab. See jääb aga iga vaataja enda otsustada, kas ta laseb end etendusel kanda või üritab tegelaste järgmisi samme ette näha.

Naerukahin läbis saali päris mitmel korral ja võiks öelda, et huumorit pakuti erinevatele maitsetele. Oli nii kavalaid sõnamänge ja situatsioonikoomikat kui ka mõneti vähem rafineeritud komejanti. Veidike kannatas huumori all headele krimkadele omane pinevus, kuid selle tegi tasa asjaolu, et loo tegelaste motiivid ja olemus jäid etenduse lõpuni veidi salapäraseks, kaheti mõistetavaks ja vastuoluliseks. Politseinik Alan on justkui see tegelane, kelle vaataja peaks hoobilt “lahti hammustama”, kuid tegelikult võiks argumente leida nii väite poolt, et ta on geniaalne, kui ka selle poolt, et ta on täielik idioot. Gordo on aga allakäinud alkohoolik, kuid samas on temas midagi armastusväärset.

Kuressaare linnateatri “Hüpnoosi” puhul tuleb kindlasti välja tuua ka kogu lava- ja muusikalist kujundust. Helid olid etenduse meeleoluga sünkroonis ning valguse ja varju mäng mõjus selliselt, et samahästi oleks võinud tegemist olla tõelise judinaid tekitava looga.

Paraku tuli siingi natuke lõivu maksta eespool mainitud huumorile. “Hüpnoosi” lavastas Peeter Tammearu, kunstnik oli Liina Unt ja muusikalise kujunduse eest hoolitses Feliks Kütt. “Hüpnoosi” mängitakse Kuressaare linnateatris 1.-10. augustini.

 

Print Friendly, PDF & Email