Näidend Vaarandi ainetel esietendub novembrikuus

LUGEMISPROOV: Urmas Lennuk, Raivo Trass, Lee Trei, Piret Rauk ja Arvi Mägi alustavad tööd lavastusega MAANUS MASING

LUGEMISPROOV: Urmas Lennuk, Raivo Trass, Lee Trei, Piret Rauk ja Arvi Mägi alustavad tööd lavastusega
MAANUS MASING

Kuressaare linnateatris esietendub novembris Urmas Lennuki kirjutatud näidend “Paljasjalgne Debora”. Eile said linnateatris kokku näidendi asjaosalised, et maha pidada esimene lugemisproov.

Lavastaja Raivo Trass ütles Saarte Häälele, et Debora Vaarandi juubeli tähistamisest linnateatris oli juttu juba ammu. “Kirjanikuks valiti välja Urmas Lennuk, kes on praeguse aja üks kõige viljakam ja põnevam Eesti näidendikirjutaja,” lisas ta. Tekst jõudis lavastajani juunis ja eile pandi paika esmane tööplaan. “Leppisime kokku, et täna on selline sissejuhatav proov, kus me näitlejatega loeme, arutame ja teeme plaane edasiseks,” lausus Trass, kelle jaoks on tegemist viienda lavastusega Kuressaare linnateatris.

Ta tõdes, et Vaarandi sajandaks sünnipäevaks ehk 1. oktoobriks lavastusega valmis ei saada. “Näitlejatel on juba mõnda aega tagasi sügisesed plaanid tehtud, aga arvan, et kuskil novembris kindlasti saame ta ette näidata,” märkis Trass.

Lavastus tuleb kahevaatuseline ja osades mängivad Lee Trei NUKU teatrist (noor Debora), Piret Rauk (vana Debora), Arvi Mägi (Aadu Hint), Aarne Mägi (Anton Vaarandi) ning Andres Raag Tallinna linnateatrist (Juhan Smuul).

Meestegelased on seega Debora Vaarandi kolm abikaasat. Lavastuse kunstnik on Jaak Vaus ja muusikaline kujundaja Feliks Kütt Endla teatrist.

Raivo Trass märkis, et ainuke, kellega ta esmakordselt koostööd teeb, on Lee Trei. Kõigi teistega on ta ka juba varasemalt tööalaselt kokku puutunud. “See tuleb kasuks ikka,” leidis ta.

Näidendi autori Urmas Lennuki sõnul oli eesmärgiks Deborast aru saada. “Miks ta siis oli selline hea inimene ka kurjadel aegadel,” viitas Lennuk Jaan Krossi tsitaadile.

Autori sõnul saavad tegelased pärast surma Saaremaal kokku. “Ja vaatavad tagasi ja mõtlevad, kas see siis kõik oligi elu,” lisas ta. Üldisemas plaanis räägib Lennuki näidend tragikoomilises võtmes loo Debora Vaarandi elust ja loomingust.

Print Friendly, PDF & Email