Kanneldajatel tegus suvi (1)

ORISSAARE SÜNNIPÄEVAL: Kannelnaised kostitasid paari palaga Orissaare rahvast valla juubelikontserdil 16. juulil. Pildil Õie Pärtel, Heidi Madisson-Ruttu, Anneli Leis, Ulvi Aer ja Marlin Pärn. Pildilt jäid välja Riina Aljas, Leena Peegel ja Anu Viljaste. MAANUS MASING

ORISSAARE SÜNNIPÄEVAL: Kannelnaised kostitasid paari palaga Orissaare rahvast valla juubelikontserdil 16. juulil. Pildil Õie Pärtel, Heidi Madisson-Ruttu, Anneli Leis, Ulvi Aer ja Marlin Pärn. Pildilt jäid välja Riina Aljas, Leena Peegel ja Anu Viljaste.
MAANUS MASING

Kanneldajate suvi, mis sai alguse Saaremaa 51. laulupeoga, kus ka rahvamuusikutel oli oma osa kanda, ei ole kaugeltki veel läbi.

Laulupeol esineti küll vaid kahe pillilooga, aga peo eel mängisid rahvamuusikud Kuressaare eri paigus, et luua peomeeleolu ja samas ka teha reklaami õhtusele laulupeole. Kaks suuremat kandlekollektiivi – Valjala NobeNäpud ja Orissaare Kannelnaised – otsustasid esineda üheskoos, kuna juhendaja on neil ühine (artikli autor – toim.).

Samuti oli koos parem, kuna osa kanneldajatest on ühtlasi ka koorilauljad, kes pidid rahvamuusikute esinemise ajal olema proovides. Ühendasime ka nime, milleks sai Saaremaa KannelNäpud. Esinesime Saaremaa kaubamajas, turul ning kohviku Veski ees. Kõige rohkem rahvast tuli meid vaatama turule.

Juunikuu möödus üleriigilise rahvamuusikapeo repertuaari harjutades. Kokku tuli seal ette kanda  14 pillilugu, nii et tööd jätkus. Türile, kus Rahvamuusikapidu 2016 toimus, sõitsime Valjala NobeNäppude ja Orissaare Kannelnaistega 30. juunil. Rahvamuusikapidu jätkas põhimõtteliselt viimati 2008. aastal toimunud rahvamuusikapäevade traditsiooni. Loodetavasti tuleb järgmine sarnane ettevõtmine varem kui kaheksa aasta pärast.

Kandlepeod aga sellega veel ei lõppenud. Juba kaks nädalat hiljem võtsid meie kanneldajad pillid taas kätte, et ühineda ansambli Lätte Veetallajad kontserttuuriga. Kannelnaised esinesid Muhu Katarina kirikus ja NobeNäpud Valjala Martini kirikus. Lätte Veetallajate (juh. Helle Suurlaht) kava oli huvitav ja eriline ning publiku vastuvõtt soe. Tõdeti, et kannel sobib kirikusse suurepäraselt.

29. juulil ootab ees huvitav kandleöö Jööri külamuuseumi laululaval, kuhu on oodata kandlemängijaid üle Eesti. Kandlepeo “Jööri öös on kandleid” peaesinejaks on lubanud tulla Võrumaa juurtega vanameister Heino Sõna Karksi-Nuiast. Peale tema saab kuulda ja näha teisigi häid esinejaid erinevatel kanneldel, alates Virumaalt ning lõpetades Tartust-Tallinnast tulijatega.

Kandleöö raames toimuvad ka erinevate kannelde õpitoad. Rahvakandle õpitoas juhendab meie oma noormees Joosep Aru, kromaatilise kandle iseärasusi tutvustab Ella Maidre Tallinnast ning väikekandlemängu õpetab Külli Org Tartust.

Oodatud on kõik huvilised. Õpitubade eel harjutatakse ühislugusid, mis tulevad ettekandmisele kontserdi lõpuosas. Suurele kandleöökontserdile järgneb tantsutuba, kus samme aitab seada Valjala rahvamaja tantsuõpetaja Maia Tõhk ning õhtu jätkubki tantsu keerutades Heino Sõna ja bändi saatel. Oodata on ka üllatusesinejaid.

Kandleööle jätkuks toimub järgmisel päeval kontsert Valjala kirikus, kus esinevad külalised Tartust. Sama kava saab kuulda ja näha ka õhtul Orissaares Illiku peomajas.

Õie Pärtel, Marlin Pärn

 

Print Friendly, PDF & Email