Ooperipäevade avalöök sai antud (VIDEO)

SAKSLASED TULEVAD: Saaremaa ooperipäevade avamisel allkirjastasid Jüri Leiten ja Krefeld-Mönchengladbachi teatri kunstiline juht ja peadirigent Mihkel Kütson eelseisvate 2017. aasta ooperipäevade kokkulepe. MAANUS MASING

SAKSLASED TULEVAD: Saaremaa ooperipäevade avamisel allkirjastasid Jüri Leiten ja Krefeld-Mönchengladbachi teatri kunstiline juht ja peadirigent Mihkel Kütson eelseisvate 2017. aasta ooperipäevade kokkulepe.
MAANUS MASING

Eile veidi enne keskpäeva toimus Kuressaare lossihoovi püstitatud suurejoonelises ooperitelgis järjekorras juba IX Saaremaa ooperipäevade avatseremoonia. Esimese etendusena  lavastus eile õhtul Ülo Kriguli “Swan Bone City” (Luigeluulinn), tegemist oli maailma esiettekandega.

“Täna algavate ooperipäevade eripära on juba see, et midagi ei kordu ja taas tuleb meile külla uus teater,” ütles ooperipäevade kunstline juht Arne Mikk Saarte Häälele. “Seekord saame nautida Wrocławi ooperiteatrit Poolast, mis toob siia kolm lavastust. Nende seas on ka etendus, mida pole isegi Eestis seni veel kordagi mängitud.”

Nii näiteks on reede õhtul ooperisõbral võimalik vaadata Poola XX sajandi ühte olulisemat muusikalist lavateost, Karel Szymanowki “Kuningas Rogerit”. “Seda teost pole Eestis kunagi varem mängitud,” märkis Mikk. “Lavalaudadel pole etendusena kunagi veel mängitud ka Georges Bizet’ ooperit “Pärlipüüdjad” ja ka Giuseppe Verdi “Otello” viimasest lavastusest Eestis on möödas juba paarkümmend aastat. Seega võib öelda, et uudset ja avastamisrõõmu peaks muusikahuvilisele äsjaalanud ooperipäevadel küllaga jaguma.”

Arne Miku sõnul on seekord uudne ka laupäeva õhtul toimuv ooperigala ülesehitus. “Nimelt esitame seal katkendeid erinevatest ooperitest, näitlejad on laval kostüümides ja grimmis ning orkester asub oma tavapärase koha peal,” lisas ta.

Dirigendina peaks teiste seas Saaremaa seekordsetel ooperipäevadel üles astuma ka Wrocławi ooperi kunstiline juht, peadirigent ja peadirektor Ewa Michnik, keda Arne Mikk iseloomustas kui väga andekat muusikut ja äärmiselt šarmantset daami.

“Minu teada on ta teine naisdirigent maailmas ja esimene Euroopas, kelle käe all on lavale toodud Wagneri tetraloogia “Nibelungi sõrmus” kõik neli ooperit,” ütles Saaremaa ooperipäevade kunstiline juht. “Pärast Kuressaare etendusi kavatseb ta ameti maha panna. Nii vähemalt on varem väitnud, et tahab elada pisut ka enda jaoks ja mitte vaid teatrile.”

Järgmiste ooperipäevade peaesineja tuleb Saksamaalt

X ooperipäevade peakülaline on Saksamaal Põhja-Rein-Vestfaali liidumaal asuv Krefeld-Mönchengladbachi teater, mille kunstiline juht ja peadirigent on Eestimaa juurtega mees Mihkel Kütson.

Saarte Häälele antud lühiusutluses lubas Kütson, et järgmisel suvel on Saaremaad taas tabamas tõeline ooperidessant. “Praeguste plaanide kohaselt plaanime siia saabuda ligi 200 inimesega, tulemas on suur koor ja orkester ning rohkesti soliste,” rääkis ta.

Avalöögi annab Saksamaa teater ooperikunsti ajaloo ühe suurejoonelisema ja võimsama etendusega, milleks on Richard Wagneri “Lohengrin”. “Kõnealuse etenduse kohta ei saa ma praegu veel midagi täpsemalt öelda, sest selle esietendus on alles eeloleval hooajal, täpsemalt veebruaris,” märkis Kütson.

Tema sõnul peaks vaatajale küllaltki värksena tunduma ka Verdi “Maskiball”, mille tegevustiku on Saksa teater üle kandnud 1960. aastate alguse Ameerika Ühendriikidesse, mil riigi eesotsas oli traagilise saatusega president John Kennedy. “Lisaks korraldame Saaremaal omamoodi topeltooperiõhtu, kus muusikahuvilisel on võimalik vaadata-kuulata Pietro Mascagni “Talupoja au” ning Giacomo Puccini koomilist lühiooperit “Gianni Schicchi”,” kirjeldas Mihkel Kütson järgmise aasta ooperipäevi. “Selline kooslus on üpriski ebatavaline, sest tavaliselt mängitakse “Talupoja au” koos ühe teise traagilise ooperiga, milleks on Ruggiero Leoncavallo “Pajatsid”.”

Eile keskpäeval paisati ka müüki 2017. aasta ooperipäevade piletid. Soodushinnaga on neid pileteid võimalik osta kuni 31. juulini. Saaremaa ooperipäevade üks korraldajatest, Jüri Leiten ütles eilsel avamisel, et nagu varasem kogemus näidanud on, müüakse sooduskampaania ajal läbi pea veerand kõigist piletitest.

Print Friendly, PDF & Email