Avatud talude päev pakkus elamusi

KIRATSIS: ehtsaid Saaremaa talu burgereid meisterdasid Alar ja Karen Allas, järjekord on jõudnud Anneli Raudsepani.  IRINA MÄGI

KIRATSIS: ehtsaid Saaremaa talu burgereid meisterdasid Alar ja Karen Allas, järjekord on jõudnud Anneli Raudsepani.
IRINA MÄGI

Pühapäeval toimunud üle-eestiline avatud talude päev tõi hulgaliselt inimesi taasavastama maaelu ning pakkus peredele meeleoluka pühapäeva. Saaremaa talusid ja ettevõtteid külastades jäidki peamiste külastajatena silma just pered, kes soovisid pakkuda lastele vaheldust linnamelule.

Laadjalas asuv Metsa Johani talu tegeleb põhiliselt lihaveisekasvatusega, kuid hobikorras ka vähikasvatusega.

“Mõni näeb vähki lausa esimest korda,” sõnas külastajatele vähikasvatust tutvustanud talu perenaine Lea Sepp. Ta kinnitas, et pühapäev on olnud väga rahvarohke ja uudistajad on põhiliselt  linnainimesed.

Sepa sõnul on taolised üritused vajalikud, kuna inimesed on maaelust võõrdunud. “Võibolla nad saavad siit mingi pisiku, et tulla tagasi maale elama,” on perenaine lootusrikas.

Lastele eriti vajalikud

Kiratsi külas asunud Saksa talupoodi külastanud Endrik Toompuu sõnul oli päev igati tore. Nende pere oli külastanud lisaks ka Muhus asuvat Tihuse ratsatalu, kus lastel meeldis väga ratsutada. Igapäevaselt mandril elav pere külastab kodusaart peamiselt puhkuste ajal. Taolised üritused on Toompuu sõnul vajalikud just lastele, kes sel moel näevad, mis tegelikult maal ja taludes toimub.

Saksa poe hoovis pojaga jäneseid uudistanud Katrin väisas talusid samuti selleks, et poeg näeks loomi ja saaks aru, kuidas valmib talutoit. Katrin kiitis Riido ökotalust kaasaostetud ökopiima. “Loodame, et kodus saab siis rõõska koort ja hapupiima ka,” sõnas ta.

Kuressaares elava Katrini sõnul on sellised päevad olulised, et linnainimestel ei kaoks side maaga. Katrin hindas võimalust näha ja kogeda maaelu vahetult ning tema jaoks oli oluline ka pakutav maatoit.

Poe õuel kohalikust toorainest ehtsaid Saaremaa talu burgereid meisterdanud Alar Allas sõnas, et rahvast on kindlasti rohkem kui eelmisel aastal.

“See päev on väga tähtis meie oma maaelule. Näidata inimestele, mis juhtub siin, maapiirkondades,” sõnas Allas. “Saaremaal on väga palju väikesi, kuid tublisid talusid. Tervele perele väga mõnus, tore päev.”

Külastajate arvukuse üle oli hea meel ka Riido ökotalu peremehel Jaan Kiideril, kelle talu põhisuunaks on piima- ja lihaveiste kasvatus.

“Lastele meeldivad eriti linnud, väikestele poistele ka tehnika,” sõnas Kiider. Riido ökotalu jaoks on avatud talude päev üks väga hea reklaamiüritus.  “Toodangut otse tarbijale müües saad ostjaga vahetult kontakti ja pärast ostab tarbija toodet ka poest,” lausus Kiider.

Tema sõnul külastas neid eelmisel aastal avatud talude päeval umbes 200 inimest, kuid sel aastal tuleb see arv kindlasti suurem.

Piimanduse keerulist olukorda parandab Kiideri sõnul see, et Saaremaa piimatööstus hakkab mahepiima töötlema. See suurendab veidi sissetulekut.

Rahas ei saa mõõta

“Seda tööd ei saa mõõta rahas, see on selline emotsionaalne teema,” sõnas Riido ökotalu perenaine Anne Kiider talu uudistama tulnud külalistele. Kasumlikkuse kohta küsijatele vastas ta muiates, et sellest ei tasu üldse rääkida.

Talutöid aitab ökotalus teha terve kogukond, kes on saanud justkui oma pereks. Talupidamisega on Kiiderid tegelenud 25 aastat. “See on tervis, töö, raha,” lausus ta.

“Tütar küsib küll, miks sa, ema, loomi inimestega võrdled, kuid tegelikult seal ei olegi vahet,” sõnas Anne naerdes.

Print Friendly, PDF & Email