Mustikas meelitab metsa (2)

VÕRSNAS: Metsas jäid pildile Maire Kasemaa, Pirgit Nuut, Maris Paomees ja Monika Heinmets. 4X MAANUS MASING

VÕRSNAS: Metsas jäid pildile Maire Kasemaa, Pirgit Nuut, Maris Paomees ja Monika Heinmets.
4X MAANUS MASING

Eile ennelõunal võis Kuressaare–Kuivastu maantee äärde jäävas Võrsna metsas kohata 50 meetri raadiuses kaheksat inimest, kes kõik olid metsa tulnud ühe sooviga – mustikaid korjata.

Võrsna teeäärne mets on korjajate seas populaarne koht – mustikaid leiab juba üsna tee äärest, mets asub linna lähedal ja bussiliiklus on sealkandis hea.

Maire Kasemaa sõnas, et mustikaid on küll hõredalt, aga marjad on suured. Tema eelistab marju korjata pigem käsitsi kui kombainiga. Kasemaa oli metsas olnud pool tundi ja ütles, et korjab veidi marju iseenda jaoks talveks. Eelnevatel suvedel Kuusalu kandis marjul käinud Kasemaa oli Võrsnas eile esmakordselt.

Umbes 30 meetrit eemal korjanud Pirgit Nuut ja Maris Paomees olid saagiga väga rahul ja kiitsid samuti suuri marju. “Neid on jätkuvalt palju, kuigi siin käib palju rahvast,” kinnitas Nuut. Võrsna mets on mõlema jaoks juba teada-tuntud koht.

Kombainiga või käsitsi

“Nii kenasti kodu ligidal ja ei ole vaja palju maad metsa kõmpida. Hakka kohe korjama,” ütles Nuut, kes eile katsetas kombainiga korjamist. Paomees oli umbes poole tunniga korjanud käsitsi pea 1,5 liitrit. “Ma korjan kohe karpi, siis saab otse külmkappi panna,” selgitas ta.

“Metsas on hästi rahulik, saab linnakärast ära,” sõnas Võrsnasse juba hommikul veerand kaheksa marju korjama tulnud Monika Heinmets. “Õhtul 18.40 läheb buss linna, siis on ämber täis ja isegi üle selle.”

Teist päeva metsas olnud Monika eelistab samuti marju käsitsi korjata, kuna kombainiga korjates rikutakse tema sõnul alles kasvavad marjad ära. Saagi kohta arvas Monika, et marjad on pigem väikesed, kuid kuu lõpus tuleb marjamaa uuesti üle vaadata.

“Ja kui augustis-septembris tulla, siis on marjad ilusad suured ja mets ka puhas, ei ole nii palju inimesi,” lausus Monika, kes eelistab metsas käia nädala sees, kui korilasi vähem. Monika korjab marju müügiks ja liitrihinnaga 3.50 läheb kaup tema sõnul hästi.

Puukide jaoks liiga vana?

Monika kinnitas, et plaanib kuiva ilma korral ka järgmistel päevadel metsa minna. Puukide kohta ütles ta, et metsas käidud 20 aasta jooksul pole tal ühtegi peal olnud. “Ju nad ei taha mind, liiga vana selle jaoks,” muigas ta.

Asta OjamaaHommikul Kuressaare turul mustikaid müünud Asta Ojamaa (pildil) sõnul on mari valmis, kuid väike. “Ta on ju niivõrd kuiv juba kolmas suvi,” nentis ta.

Metsaminek tasub Ojamaa sõnul ära, kui korjata marju hommikul kaheksast õhtul viieni. Metsas mustikate korjamist võrdleb Ojamaa justkui kodvuaias olemisega. “Juba 50 aastat olen sealt korjanud,” rääkis Ojamaa, kes eelistab samuti käsitsi korjamist. Liitrihind 8 eurot on Ojamaa sõnul turuhind, kuid võimalikud on ka teistsugused kokkulepped.

“Ma tean ju, kui raske paljudel inimestel on – kommunaalmaksud, arstirohud..,” sõnas Ojamaa.

 

Print Friendly, PDF & Email