Ivo Linnalt küsiti alkoholivaba õlle ostmisel vanust (11)

Uus muudatus, mis keelab alkoholivaba õlle, siidri ja veini müügi alaealistele, on kauplustes segadust tekitanud nii müüjates kui ka täiskasvanud ostjates. Nii küsis Kuressaare Rae poe kassapidaja sünniaega 50-aastaselt naiselt, kes oli muu hulgas asetanud kassalindile kaks purki Long Drinki. Imestunud kliendile selgitas müüja, et see muudatus on temagi jaoks alles uus, ent paraku ei saa kassa programmiga jätkata enne, kui sinna ei ole ostja sünniaega sisestatud.

Laulja Ivo Linna kirjeldas Saarte Häälele, kuidas tema ei saanud Orissaare toidukaupluses alkoholivaba õlle eest tasuda enne, kui oli müüjale oma sünniaja öelnud. Saaremaa tarbijate ühistu juhatuse esimees Kalle Koov möönis, et muudatus on algul müüjais ja ostjais tõesti pisut arusaamatust tekitanud.

“Enne sai müüja seda, et ostja on vähemalt 18-aastane, ühe klahvivajutusega aktsepteerida,” selgitas Koov. “Kui nüüd käesolevast nädalast laiendati alaealistele ka mittealkohoolse õlle, siidri ja veini müügi keeldu, ei saa enam ühe klahvivajutusega hakkama, vaid tuleb sisse lüüa ostja orienteeruv vanus.”

Koovi sõnul on see, mis müüja edasi teeb, puhas tõlgendamise küsimus ning lähtuda tuleks talupojatarkusest. “Kui kassapidaja näeb, et Kalle Koov on 60 või sinna kanti, siis põhimõtteliselt lööb ta sisse arvu 60 ja ostutsükkel läheb edasi,” tõi Koov näite.

Kaupmeeste liidu soovitust kauplustekettidele mitte müüa alkoholivaba õlut, siidrit ja veini alaealistele on ainsana otsustanud mitte järgida Maxima, põhjendades, et nende poodide statistika järgi pole see aktuaalne probleem.

 

Print Friendly, PDF & Email