Taritu 55. laulupeol leelotasid setod

VÄIKESED SOLISTID: Ühendkoori ees on solistide rollis Lovise ja Oskar Pärna.  MAANUS MASING

VÄIKESED SOLISTID: Ühendkoori ees on solistide rollis Lovise ja Oskar Pärna.
MAANUS MASING

Taritu laulupeol sai tänavu traditsioonilisemate koorilaulude vahele kuulata ka ehtsat seto leelot ja legendaarset Terminaatori lugu “Ütle, miks” Tiit Pauluse seades.

Taritu rahvamaja juhataja Aili Salongi hinnangul võis laulupidu külastada 250–300 inimest. “Publikut oli tõesti meeldivalt palju,” lausus ta. Ka esinejaid, lauljaid ja tantsijaid, oli kokku üle 200. “Suur pidu ikka, 55. laulupeo vääriliselt,” hindas Salong ja lisas, et aastast aastasse on esinejate arv 200 ringis olnud.

Üles astusid Taritus leelokoor Helmine Mikitamäelt (juh Sulo Nurmeots), Kärla külakoor ja segakoor Lyra (juh Anita Kangur), Sõrve maakoor (juh Anu Lepik), Kihelkonna ja Mustjala segakoor (juh Imbi Kolk), Karja segakoor (juh Tiina Oks), Taritu segakoor (juh Anneli Tarkmeel), Taritu Memme-Taadi Lauluklubi (juh Erna Niit) ja Taritu meesansambel (juh Reet Laht). Tantsijatest tegid kaasa Piiprellid ja Eideratas (juh Eena Mark) ning Marleen (juh Merle Sillavee). Solistide rolli täitsid Lovise ja Oskar Pärna ning Tamur Maddisson ja kitarri mängis Janno Tuulik. Päeva juhid olid Kristi ja Aivo Treirat ning peo stsenaariumi autor Aili Salong. Merekultuuriaasta puhul räägiti laulude vahele lugusid merest ja laevaehitajatest. Salongi sõnul olid mõned tõestisündinud pärimuslood ja teised pigem legendid.

Aili Salongi hinnangul kõlasid koorid ja ühendkoorid hästi. “Me teeme enne kontserti ikka proovi ka ja tänu meie suhteliselt uuele kõlakojale on kõla kindlasti parem kui aastate eest,” lausus ta. Salong lisas, et paljud laulud pärinesid Saaremaa laulupeo repertuaarist ehk kooride raudvarast. Lisaks kanti koorijuht Anneli Tarkmeele eestvedamisel ette Tiit Pauluse seatud Jaagup Kreemi lugu “Ütle, miks”. “See läks suisa nii menukalt, et tuli kordamisele,” märkis Salong. Ta lisas, et niisugune valik tekitas elevust ka noorema publiku hulgas ja mõjus sõnumina, et koorid ei laula praegusel ajal enam ainult klassikalisi koorilaule, vaid tehakse ka lõbusamaid asju. Aili Salong avaldas lootust, et ehk meelitab see noori praegusest enam kooridega ühinema.

Mikitamäe koor Helmine sattus Saaremaale omal algatusel. “Nad ise saatsid kirja Saaremaa kulturnikele, et sooviksid Saaremaale laulma tulla, kuna pole enne siin esinenud,” selgitas Salong. Ta avaldas lootust, et see ei jää ainsaks korraks, kui setode koor Saaremaad külastab, märkides: “Nad olid kindlasti üks peo rosinaid meil.”

Pärast laulupidu jätkus õhtu tõelise simmaniga. Ansambli Kihnu Poisid pillimäng meelitas rahva tantsima. “Nii kui pillilugu lahti läks, oli plats tantsijaid täis,” sõnas Salong.

Print Friendly, PDF & Email