Mustjala festival pühendatakse Saagpakule ja Tormisele

1995. aastal alguse saanud Mustjala festival on sel aastal tähelepanu keskpunkti tõstnud kaks eesti kultuuri suurkuju – Paul Saagpaku ja Veljo Tormise.

1910. aastal Mustjala vallas sündinud Saagpakk oli rahvusvahelise mainega keele- ja kirjandusteadlane, leksikograaf ja publitsist, kelle elutööks kujunes mahuka eesti-inglise sõnaraamatu koostamine. Homme, avakontserdi eel avatakse Mustjala alevikus mälestustahvel majal, kus Paul Saagpakk kunagi elas.

Avakontserdil “Mõeldes Paul Saagpakule” esitab festivali orkester Mustjala Anna kirikus keelpillimuusika kuldajastu – 19. sajandi lõpp ja XX algus – inglise ja Briti saartega seotud heliloojate teoseid. Kõlavad Edward Elgari “Serenaad keelpillidele” ja Edvard Griegi “Süit Holbergi aegadest”. Kontsertmeister on Maano Männi.

Reedel kõlab Ninase rannakaitsepatareis Veljo Tormise koorimuusika. Programm “Unustatud rahvad” esitleb XX sajandi ühe väljapaistvama koorimuusika looja teoseid, mis põhinevad  läänemeresoome igivanadel rahvalauludel ja on seotud liivi, vadja, isuri, ingerisoome, vepsa ja karjala pärimusega. Esitajaks kammerkoor Collegium Musicale Endrik Üksvärava juhatusel.

Laupäeval kõlavad Saaremaa Sadamas merekultuuriaastale kohaselt rannarahva pillilood ja merelaulud. Legendaarne Saaremaa muusik Rein Orn viib kuulajad merereisile Läänemere maadesse, kaasas lõõtspill ning humoorikad merelaulud ja -jutud.

Mustjala festivali korraldab MTÜ Loovüksus koos Mustjala vallaga. Festivali kunstiline juht on Aare Tammesalu.

 

Print Friendly, PDF & Email