Lustakad kanneldajad Harjumaalt tuuritavad saartel

Väikekanneldel pärimusmuusikat mängiv Harjumaa ansambel Lätte Veetallajad esineb Muhus,  Saare- ja Hiiumaal kontserdiga “Taevaratas”. Koos nendega astuvad üles ka  kohalikud muusikud.

Eilsel kontserdil Muhu kirikus tegid kaasa Kannelnaised, keda juhendab Õie Pärtel. Täna Valjala kirikus astuvad Lätte Veetallajate kõrval üles Valjala NobeNäpud. Ka Valjala kandlerühma juhendab Õie Pärtel. 14. juulil Lümanda lubjapargis teeb kaasa pärimusmuusikaansambel Küi.

Lätte Veetallajate liige Maria Vessmann ütles Saarte Häälele, et esitusele tulevad vanade aegade lood pärimusmuusika varasalvest. “Sinna vahele jutustame selliseid väikese tarkuseteraga lugusid,” lisas ta. Vessmanni sõnul sobibki kontsert “Taevaratas” hästi just kirikutesse.

Sissepääs on publikule prii, kuid oodatud on annetused, mis lähevad kirikute toetuseks, märkis Vessmann. “Mõtlesime, et tahaks kirikutele ka natuke rõõmu pakkuda,” lausus ta.

Esialgu tekkis Lätte Veetallajatel idee külastada Muhu saart, kuna osade ansambliliikmete juured ulatuvad sinna. “Aga miks ainult Muhumaa, kui kõrval on ka Saaremaa ja sealt edasi Hiiumaa,” selgitas Vessmann. Ta lisas, et ansambli juhendaja Helle Suurlahe ja kandlemängu jaoks üldisemalt on Saaremaa väga eriline paik, kuna siit sai kannelde meisterdamise traditsioon taas tugevamalt hoo sisse. Vessmann selgitas, et ka Lätte Veetallajate liikmed tegid endale ise väikekandled umbes kümme aastat tagasi ja alles seejärel otsustati üheskoos pilli mängima hakata.

Kultuuritoimetus

 

Print Friendly, PDF & Email