Eesti parim maksulaekumine on Saare maakonnas (6)

Saaremaa arenduskeskuse kogutud andmetel on tulumaksu laekumise kasvu protsent Eestis kõrgeim. Võrreldes aasta varasemaga on laekumine maakonnas kasvanud üheksa protsenti, igal pool mujal on kasv olnud väiksem.

Saaremaa arenduskeskuse juhataja Piret Pihel tõdes, et pikka aega on olnud Saare maakonna tulumaksu kasv üks riigi aeglasemaid. “Olime pikalt maakondade arvestuses isegi viimasel kohal,” tunnistas ta.

Alates selle aasta algusest on olukord aga muutunud. Saare maakonna tulumaksu kasv võrreldes eelmise aastaga on kõrgeim, seda Piheli sõnul ka kogu 2016 aasta esimese poolaasta arvestuses.

Ta märkis, et tulumaksu kasv Saare maakonnas on olnud 9%, samal ajal kui vabariigi keskmine on 7%. Vaid protsendi võrra väiksem ehk 8% laekumise kasv on olnud Harjumaal, Pärnumaal, Tartumaal, Valgamaal ja Viljandimaal. Eesti keskmise ehk 7% peal on Hiiu maakond, Raplamaa ja Võrumaa.

“Ühe elaniku kohta jääme veel eesti keskmisest maha, aga Kuressaare on samal tasemel, see on 333 eurot inimese kohta,” märkis Pihel. Saare maakonna lõikes on tulumaksu laekumine elaniku kohta aga 317 eurot. Kõrgeim on see laekumine mõistagi Harju maakonnas – 396 eurot. Madalaim aga Ida-Virumaal – 234 eurot inimese kohta.

Osal valdadest on see näitaja isegi kõrgem, näiteks Muhus (350), Salmel (343) ja Kihelkonnal (341). “Eks selle statistikaga on, kuidas on. Kurvaks teeb vaid teadmine, et rahva-
arv kukub praktiliselt kõikjal, välja arvatud Lääne-Saare vallas,” märkis Pihel.

Viimase elanike arvu kasv tuleb tema sõnutsi valdavalt teiste meie maakonna omavalitsuste arvelt – seega pole ka selles osas põhjust suuremaks rõõmuks.

Print Friendly, PDF & Email