Maarohud tagavad tervise

ÜHEKSAVÄGINE: Aina ja Valent Rõõm tõdevad, et see kahemeetrine taim aitab üheksast tõvest jagu saada. Droogi kasutatakse röga lahtistajana, palaviku, kõhulahtisuse, neeruvaagna ja põiepõletiku valude puhul.  Foto: MAANUS MASING

ÜHEKSAVÄGINE: Aina ja Valent Rõõm tõdevad, et see kahemeetrine taim aitab üheksast tõvest jagu saada. Droogi kasutatakse röga lahtistajana, palaviku, kõhulahtisuse, neeruvaagna ja põiepõletiku valude puhul.
Foto: MAANUS MASING

“See on veisesüdamerohi, mis palderjanist tugevama toimega,” alustab põline maanaine Aina Rõõm oma koduaias kasvavate ravimtaimede tutvustamist. Samas lisab Saklas elav taluperenaine, et ravimtaimed tulevad ise haigete inimeste juurde.

Uskuda või mitte, aga Ainal on selle kohta mitu näidet oma aiamaalapilt esile tuua. “Näete, see on siia tekkinud ja kasvab jõudsalt,” viitab Aina veisesüdamerohule. Järgmisena näitab perenaine põdrakanepit, öeldes, et seegi on tema aeda ise tulnud.

Üks kollaste õitega taim on sirgunud paari meetri pikkuseks. Selgub, et selle nimi on üheksavägine, olevat üheksa haiguse vastu.

Tunneb iga rohulibletki

Taimetark Aina selgitab, et aias kasvavat üheksavägist ei tohi looduses kasvava samalaadse taimega segi ajada. “Looduses kasvava taime südamik on tume ja see on mürgine, sellel taimel siin on hele südamik. Üheksavägine rändab siin aias ringi. Kui ma selle kunagi tõin, siis istutasin hoopis mujale, nüüd võib seda mitmelt poolt leida,” räägib Aina.

Tundub, et Aina tunneb koduõues iga rohuliblet, ravimtaimedest rääkimata. “Olen 60 aastat nendega mässanud, niikaua olen astmaatik olnud ja aastakümnetega olen taimi tundma õppinud,” annab Aina teada.

Üheksavägist iseloomustades toonitab kõrvalt agronoomikutsega Valent, et selle taime õisi peab hommikuti korjama. “Kui hommikul õisi ei korja, siis päeva jooksul kukuvad need maha ja nii lähevad nad meie jaoks kaduma,” rõhutab peremees.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest

Print Friendly, PDF & Email