Valjala vald võttis suuna ühtse Saaremaa loomisele (19)

KÕHKLUSTE LÕPP: Valjala volikogu esimehe Liilia Eensaare sõnul ei võinud ebamäärane olukord haldusreformi osas enam kauem kesta. Foto: Maanus Masing

KÕHKLUSTE LÕPP: Valjala volikogu esimehe Liilia Eensaare sõnul ei võinud ebamäärane olukord haldusreformi osas enam kauem kesta.
Foto: Maanus Masing

Üleeile pärastlõunal koos olnud Valjala valla volikogu lükkas tagasi nii Lääne-Saare valla liitumisettepaneku kui ka Leisi valla pakkumise Ida-Saare ühendomavalitsuse moodustamiseks. Vallavolikogu eesmärk on ühtse omavalitsuse loomine Saaremaal.

“Ütlen ausalt, et haldusreformi küsimuses on seni olnud üks suur segadus ja palju ebakindlust. Neid läbirääkimisi on ju siin peetud suisa mitmel rindel,” kommenteeris Valjala vallavolikogu esimees Liilia Eensaar kujunenud olukorda.

“Nüüd on aga meie valla volikogu otsus ühene ja selge – Lääne-Saare vallaga me liitumisläbirääkimisi pidama ei hakka ja me lõpetasime ka läbirääkimised Ida-Saare ühendvalla loomise küsimuses.”

Eensaare sõnul on nende eesmärk ikkagi ühtse Saaremaa loomine. “Oleme seisukohal, et ühtse suure omavalitsuse koosseisus olemine toob meile kõige enam kasu,” märkis ta. “Jõudsime volikogus arusaamisele, et meie tõmbekeskus on ikkagi Kuressaare ja seda me eirata ei saa.”

Küsimusele, kas volikogu oli otsuse langetamisel ka üksmeelne, vastas Liilia Eensaar jaatavalt. “Jah, volikogu oli ses küsimuses üpriski üksmeelne,” kinnitas ta. “Rääkisime kõik asjad isekeskis eelnevalt selgeks ja otsuse toetamise osas volikogu liikmete seas mingit ebakindlust ei olnud.”

Rahvahääletust ei tule

Kommenteerides ringlevaid kuuldusi, mille kohaselt on Valjalas käimasoleva haldusreformi osas kavas rahvahääletus korraldada, ütles volikogu esimees, et ka see teema oli volikogus arutluse all.

“Kui me aga praegu rahva seas liigume, siis kõigi arvamuste seast kumab ikkagi läbi seesama Kuressaare mõte,” lausus Eensaar.

“Ja kui me ka hakkaksime mingit hääletust ses küsimuses korraldama, siis enamvähem on juba eelnevalt teada, kui palju inimesi sellel osaleda võib. Ehk tuleb kohale veidi üle kümne protsendi, mis tähendab, et tahes-tahtmata peab lõpliku otsuse langetama volikogu.”

“Ida-Saare blokiga oleme me koostööd alati teinud ja arvan, et paratamatult teeme seda edasi ka tulevikus,” möönis Valjala vallavolikogu esimees ja ütles lõpetuseks:

“Volikogus me leidsime, et seni oleme [haldusküsimuses] nagu mingiks tõkkeks olnud ja et takistame suure valla teket. Seepärast otsustasimegi, et me peame end kuidagi määratlema ning selge ja kindla otsuse langetama.”


Mis saab Ida-Saare loomise kavast?

Ida-Saaremaal asuva viie valla – Leisi, Orissaare, Pöide, Laimjala ja Valjala – ühinemisläbirääkimisi koordineerib praegu Orissaare vallavolikogu esimees Marili Niits.

Tema sõnul mõjutab Valjala vallavolikogu otsus kindlasti ka Ida-Saare ühinemisläbirääkimisi. Milline on aga see mõju ja millised on nende edasised tegevused, see selgub juba eeloleval nädalal.

“Esmaspäeva õhtul on meil viie valla volikogude esindajate koosolek,” ütles ta. “Mis suunas Valjala otsus meie tegevust mõjutab ja millised on meie tegevuse edasised arengusuunad, eks me seda kõike seal siis aruta. Pärast kõnealust nõupidamist saan ehk sel teemal juba täpsemalt rääkida ja kommentaare jagada.”

Print Friendly, PDF & Email