Riido talus ei ole kohta holsteinile (1)

ILU HEINA PEALT: Anne Kiider koos karjamaa rohu peal kasvanud Eesti maatõugu Putukaga. Foto: MAANUS MASING

ILU HEINA PEALT: Anne Kiider koos karjamaa rohu peal kasvanud Eesti maatõugu Putukaga.
Foto: MAANUS MASING

Saarte vissivõistlusel kuu aega tagasi Eesti tõugu veiste arvestuses viienda võidu saavutanud Anne Kiider produktiivsel holsteini tõul oma karjas kohta ei näe.

 

“Kadakate vahele selline ülearetatud loom ei sobi,” ütles Vaiveres asuva Riido talu perenaine Anne Kiider. “Mul käivad lehmad karjamaal, me ei anna kontsentraate, meil on oma teravili ja lehmad söövad karjamaa rohtu. Miks ma peaksin karjatama holsteine?,” välistas tuntud mahetootmise talu perenaine parimate toodangunäitajatega loomade pidamise.

Riido talu karjas on Eesti punane tõug ja maakari ning Anne Kiideri sõnul pole ta kõrgete toodangunäitajate tagaajamist endale eesmärgiks seadnud. “Ma tahan, et mul oleks loom terve ja rõõmus, et ma võimalikult vähe peaksin tegema ravikulutusi või kulutama tiinestumisele,” loetles Kiider. “Et lehm annaks aastas järglase, et ta seisaks kaua karjas,” lisas ta.

Anne Kiider kinnitas, et Riido talu kohalike karjamaade heina peal kosuvate lehmade välimik on täiesti võrreldav tavatootmise söödasedelil olevate loomadega ning seda võib igaüks ise ka vissivõistlustel näha. Riido talu perenaine viitab, et lähenemine loomakasvatusele võib olla sõltuvalt tootjast üksjagu erinev ning Riido talule sobib mahetoomine ja võimalik pikk karjatusperiood, mitte loomade aastaringne farmis hoidmine.

Kui Saaremaa piimtööstusele oli tarvis üles võtta reklaamfotosid, siis kõlbasid Anne Kiideri sõnul selleks kõige paremini mitte ühistute loomad, vaid Riido talu noorkari Vätta poolsaare rannikul.  “Sellist fotosessiooni ei anna teha loomadega, kes ei käi karjamaal. Meie loomad on hästi rahulikud ja stressivabad,” märkis talupidaja.

Print Friendly, PDF & Email