Tuntud ja tundmata maa: Ivar Kaasiku näitus Raegaleriis (2)

KOOL SEOB: Ivar Kaasikut käis õnnitlemas ka tema kunagise õppeasutuse, Aste kooli, endine õpetaja Maria Peep. MAANUS MASING

KOOL SEOB: Ivar Kaasikut käis õnnitlemas ka tema kunagise õppeasutuse, Aste kooli, endine õpetaja Maria Peep.
MAANUS MASING

Raegaleriis on avatud Saaremaal sündinud ja kasvanud, ent loomehoovustest kodusaarelt ja -maalt eemale kantud maali- ja ehtekunstniku Ivar Kaasiku maalinäitus “Terra incognito. Terra marique”. Näitusele on üles pandud nii õli- kui akrüülmaalid. Arhitektuurne kalkuleeritus kohtub intuitiivse abstraheeritusega, iseloomustab Ivar Kaasik väljapanekut.

Maalid on laias laastus jagunenud kahte leeri. Esimestel kujutatakse sinakashallides toonides tühja anonüümset veemaastikku.  See võib olla Saaremaa randade vesi või hoopis Vaikse ookeani kallastelt. Vee puhul on kõik võimalik – näiteks horisontaalset maali tagurpidi keerates kerkib vaataja silme ette hoopis pilvine taevalaotus, vertikaalis aga kiirevooluline juga.

“Tundmatud veed ja tundmatud maad. Nii nagu see Saaremaa ongi – tundmatu maa,” kommenteeris kunstnik maale. Kuigi kõik maalid valmisid  Saksamaal, kunstniku praeguses kodus, oli just Saaremaa tal maale luues mõtteis.

Teise leeri esindajatena püüavad näitusekülastaja pilku soojades vasksetes ja kirkalt vibreerivates punastes toonides teosed, millel kujutatu on veelgi abstraktsem.

Maalide värvipalett keskendub Kaasiku sõnul (vääris)metallidest inspireeritud varjunditele. Vask, pronks, hõbe ja kuld on värvid, mille kunstnik esile tõstis, lisades selgituseks: “Materjal väärtustab maastikku, värviga on maastikule antud väärtus.”

“Terra incognito” juveeliks peab kunstnik nii formaadilt kui stiililt teistest eksponeeritavatest töödest erinevat pastoosset pealkirjata õlimaali, mis valmis meistril alles hiljuti. Maali soojad ja kirkad värvid, värelev vesi ja maastik kutsuvad esile itaalialikke meeleolusid. See, et maalil puudub nimi, haakub igati kogu näituse kontseptsiooniga.

Kunst jäägu mõistmatuks

Lisaks maalikunstile on Kaasik ka tunnustust pälvinud ehtekunstnik. Paralleelselt avatava maalinäitusega on Kaasiku ehtelooming juba eksponeerimisel Ferrumi kaubamajas, kus huvilistel on võimalik vaadata ja soetada kunstniku ehteid. Ehete hulgast võib leida ka tõelist kunsti, hoiatab Kaasik kavalalt. Samas ei pea ta ehete puhul  suure kunsti tagaajamist esmatähtsaks, kuna ehetel on eelkõige praktiline väärtus.

“Tõeline kunst ei tohiks iialgi olla praktiline, see peab jääma arusaamatuks. Isegi kunstiloojale endale –  maal loob iseennast, kunstnik on ainult vahendaja kahe maailma vahel,” on Kaasiku kunstikreedo.

“Kunstnik maalib seda, mida ta oskab ja suudab,” laiendas Kaasik kunstitemaatikat. Mees usub, et kunstnikuks ei küpseta, vaid sünnitakse, eriti Eestis. Siin on tema hinnangul lausa tsunftilik traditsioon, kus kunstnikuamet pärandatakse isalt pojale. Samas ei indentifitseeri Kaasik end nimetatud tavaga: “Kunsti puhul on minu perekonnaks maailm.”

Kuigi kunstnik sündis ja kasvas Saaremaal, viis elutee ta vahetult pärast kunstiakadeemia lõpetamist Saksamaale, kuhu mees sattus küll pooljuhuslikult, ent ei välista, et kõik võis olla juba ette määratud.

Kaasiku arvates sobib eestlasele saksa kultuuriruum. Eriti saarlastele, keda  meister peab eestlastest erinevaks. Saarlaste jaoks pole vahet, kas Tallinn või Berliin – uus keel ja mentaliteet tuleb omandada mõlemal juhul.

Hinges Saaremaa

“Ka Tallinn on saarlase jaoks uus kultuuriruum,” arvab Kaasik.

Vahepealse aja jooksul katkenud sideme kodumaaga, eriti kodusaarega, on Kaasik püüdnud viimastel aastatel taastada. Sellest tulenevalt astus ta näiteks kunstnike liitu ja korraldab siinmail isikunäitusi.

Saaremaal on mehe vanematekodu ja siin püüab ta veeta võimaluse korral nii palju aega, kui võimalik. Kunstnik usub, et vanuse kasvades hakkabki inimene väärtustama aega ja lõplikkuse tunnetus intensiivistub – aega ihaldatud või tegemata jäänud asjade tarvis on piiratult.

“Ju siis inimesel ikkagi on niisugune vajadus lõpuks tagasi jõuda oma maa rüppe,” järeldab kunstnik.

Näitus “Terra incognito. Terra marique” jääb Raegaleriis avatuks kuni 2. augustini.

Mai Raet

Print Friendly, PDF & Email