Elementide koostajatele jagub praegu tublisti tööd (7)

TÖÖ OOTAB TEGEMIST: Mehis Kallase sõnul ei pruugi neile tööletulijad olla ainult mehed, kui on oskaja naine, võib ka tema tööle saada. MAANUS MASING

TÖÖ OOTAB TEGEMIST: Mehis Kallase sõnul ei pruugi neile tööletulijad olla ainult mehed, kui on oskaja naine, võib ka tema tööle saada.
MAANUS MASING

AS Saare Erek, kes toodab energiasäästlikke elementmaju ning teeb ehitustöid vastavalt kliendi soovidele, otsib oma meeskonda koguni 6-8 elementmajade elementide koostajat.

Saare Ereki ehitusjuhi Mehis Kallase sõnul käib praegusel juhul jutt elementmajade ehituse sellest osast, mis toimub tehases. Ehk teisisõnu kogu protsessi esimesest poolest. Tehases toimuvale järgneb veel elementide paigaldus objektil.

Vaja pealehakkamist

“Tegu on puitkarkasshoone ehitamisega osade kaupa töölaua peal – karkassiosa kokkupanek, tuuletõkke ja villa paigaldus, aknad ja välisvoodrilaudis,” loetles Kallas. Välisseina-, siseseina-, põranda-, vahelae- ja katuseelemendid tehakse valmis ruumis sees. Ilmastiku mõju protsessi esimesele poolele puudub, nentis Kallas.

Elementide koostajaks sobib Mehis Kallase sõnul ideaalselt ehitusvaldkonna inimene, kellel on pealehakkamist. Tööjooniste lugemise oskus peab kindlasti olema, rõhutas ta. “Kui on lahtise peaga vend ja tahtmist tööd teha, siis on kõik õpitav,” leidis Kallas. Mida võiks siiski osata – tööd ehitusalaste elektriliste ja suruõhu käsitööriistadega, nagu naelapüstol, ketassaag, trellid (elektriline, aku). “Nendega ka see teema, et lahtiste kätega mees, kui nendest mõnega tal varasem kokkupuude puudub, suudab kindlasti selle kiiresti ära õppida.”

Elementmajade tootmissektor on iga aastaga aina kasvanud ja Eesti puitmajade liitu kuuluval Saare Erekil läheb ses osas hästi. “Tööd on ees päris pikalt,” tunnistas ettevõtte ehitusjuht.

Saare Erekil on parasjagu kaks suurt turgu – Hiina ja Skandinaavia. “Seal on tegu peamiselt suuremate arendustega, mõni üksik eraklient on ka hetkel töös,” tunnistas Kallas. “Aga teeme ka Eesti turule ja siin on erakliendid, kellele teeme eramuid.”

Töötajaid otsitakse juurde seetõttu, et töömahud on suurenenud. Kallase sõnul on neil praegu selle töö peal töötajad kõik ehitustaustaga inimesed ja see näitavat ära ka palganumbri. “Palganumber on vähemalt sektori keskmine ametlik palk,” kinnitas Mehis Kallas.

Paar nädalat aega

Ehitusjuht nentis, et senini on neil elementmajade elementide koostamine olnud 100 protsenti meeste amet, aga see ei pea niimoodi olema. “Kui on kõikide vajalike tööoperatsioonidega hakkama saav naisterahvas, miks siis mitte ka naisi palgata,” leidis ta. Tööle saavad kõik huvilised ja oskajad kandideerida igatahes veel järgmised paar nädalat.

Saare Erek alustas elementmajade tootmist 2015. aastal. Kuna aga nõudlus sel turul on aina kasvamas, siis just seetõttu on ehitusfirma täiustamas tootmistehnoloogiat, et see oleks võimalikult kuluefektiivne. Arendustöödeks sai ette­võte tänavu EAS-ilt aprilli algul 19 600 eurot toetust. Kogu elementmajade tootmistehnoloogia arendamise projekti maksumus on 28 000 eurot.

 

Print Friendly, PDF & Email