Ruhnu merepäästejaam valmis

Täna taasavatakse pidulikult viimase kahe aasta jooksul taastatud Ruhnu merepäästejaam, mis on läbi aegade juba kolmas.

Ruhnu Ringsu sadama ülevaataja Priit Kapsta sõnul kaetakse õhtul kell 18 merepäästejaama juures pikad lauad, külalistele pakutakse  suitsukala ja uhhaad. Kell 19 toimub samas viiulikontsert, kus esinevad juba traditsiooniliselt saarel oma laagrit pidava viiulilaagri noored.

Esimene merepäästejaam avati Ruhnul Kapsta sõnul umbes 1848. aasta paiku, enne Ruhnu tuletorni avamist. Teine nõukaajal, kui merepäästejaamas avati ka väike paaditööstus, mis töötas umbes kümmekond aastat. Kapsta mäletamist mööda on merepäästejaam 1991. aastast seisnud tühjana, kuid  2014. aastal moodustati MTÜ Ruhnu KultuuriAit, kes võttis merepäästejaama hooldamise enda hooleks.

Priit Kapsta sõnul lammutati “Teeme Ära” talgupäevade raames päästejaama vana katus, pandi uued sarikad ja konserveeriti hoone. Nii osutus eelmisel aastal hoone juba piisavalt kõbusaks, et seal sai üritusi korraldada. Nii toimusid merepäästejaamas viiulilaagri kontsert, fotonäitus jpm.

Sel aastal sai hoone lõplikult valmis. Hoonel on uus pilpakatus, korralik laudpõrand, terrass ja elekter sees ning kõik  see näeb Kapsta kinnitusel väga kena välja.

Tiina Nõmm

 

Print Friendly, PDF & Email