EKRE nõuab Imre Sooääre lahkumist riigikogust (17)

EKRE juhatuse liige, Saaremaa ringkonna esinaine Maria Kaljuste leiab, et topeltkodakondsusega inimesed, kelle hulka kuulub ka muhulasest riigikogulane Imre Sooäär, kujutavad endast turvariski Eesti Vabariigile.

Eesti konservatiivne rahvaerakonna fraktsioon nõuab riigikogu juhatuselt, et Eesti ja Kanada kodakondsusega Imre Sooäär ning Eesti ja Rootsi kodakondsusega Valdo Randpere peavad riigikogust lahkuma.  “See ettepanek on seaduslikult igati põhjendatud ja loomulikult on see vaja ära teha,” nentis Maria Kaljuste, lisades, et nõudmise taga on puhas loogika ja enesealalhoiuinstinkt.

Tema enda hinnangul on topeltkodakondsust omada kahepalgeline. “Kui riigikokku satub topeltkodakondsusega inimene, on see turvarisk – me ju ei saa hakata sorteerima, et rootslane – jah, venelane – ei,” selgitas Kaljuste. “Mis saaks siis, kui Venemaa annaks meile nõutud 5,2 protsenti meie lepingukohast maad tagasi?  Selle maa piiri ääres oleks suur hulk Vene ohvitsere sisse kirjutatud ja ühel päeval oleksid nad kui targad, tublid ja võimsad mehed meil kõik riigikogus ja esindaks hoopis Venemaa huvisid.”

Kaljuste leiab, et Sooäär ja Randpere on “täiesti teadlikud sellest, mida nad on teinud”. “Neid asju peaks käsitlema tagasiulatuvalt,” lausus ta. “Kuigi, arvestades meie juriidilist mehhanismi ja seda, kuidas asjad käivad, on väga õlgu kehitama panev, kas nende sellidega midagi ette võetakse.”

Imre Sooääre endaga Saarte Häälel eile ühendust saada ei õnnestunud.

ERRile on Imre Sooäär öelnud, et Eesti praegune kodakondsusseadus on põhiseadusega vastuolus. Kanada kodakondsusest ei taha ta aga loobuda eelkõige emotsionaalsetel põhjustel.

 

Print Friendly, PDF & Email