Äikest ja pisut ka paduvihma (1)

IRINA MÄGI

IRINA MÄGI

Kuigi nädalavahetuse vihmadest tulnud hetkelised üleujutused jätsid mulje suurtest veehulkadest, siis ilmateenistuse andmeil rekordid siiski ei purunenud. Täis ei tulnud isegi kuunorm.

Ilmateenistuse andmeil on Kuressaare sademete kuunorm 58 mm. Ilmateenistuse andmeil sadas 2. ja 3. juulil Roomassaare andmeil maha 27,5 mm.

Äikest esines äikesedetektori järgi alates 14.30 Abruka lähistel kuni 17.20 Saaremaa kirdeservas. Taas oli äikest 2. juuli õhtul siin-seal alates 20.20 Sõrve säärel kuni öösel 2.30 Muhus.

Pühapäeva öösel oli Saaremaal ka ulatuslik elektrikatkestus. Kuressaare kõrval asuvas Sikassaare alajaamas purunenud pingetrafo jättis ööl vastu pühapäeva elektrita nii Kuressaare, Hiiumaa kui ka Saaremaa tarbijad.

Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster ütles, et  rike kõrvaldati paari tunniga.

Tema sõnul kell 2.19 läksid Sikassaare ja Leisi alajaamad välja ehk jäid pingeta, sest Sikassaares purunes pingetrafo. Umbes kell 3.14 sai Sikassaare pinge tagasi – ehk siis Saaremaa ja Kuressaare piirkond. Ja kell 4.17 sai pinge tagasi Leisi ja seejärel ka Hiiumaa.

ERR andmeil oli elekter korraga ära enam kui 21 600 tarbijal.  Kuressaare haiglast öeldi Aktuaalsele Kaamerale, et neil tuli käivitada küll varugeneraator, aga midagi kriitilist elektri kadumise tõttu öösel haigla töös ei olnud. Eleringi esindaja kinnitas AK-le, et alajaamas toimunud trafo rike, mis tõi kaasa viimaste aastate suurima elektrikatkestuse saartel,  ei olnud seotud öösel saartel möllanud äikesega.

 

Print Friendly, PDF & Email