Iga kümnes sakslane pooldab füürerit

SÜVENEV ÄÄRMUSLUS: Sellist plakatit kirjaga “Soovin vaid, et Saksamaa jääks sakslastele!” võib Euroopa Liidu suurima riigi tänavatel üha sagedamini kohata. SPIEGEL.DE

SÜVENEV ÄÄRMUSLUS: Sellist plakatit kirjaga “Soovin vaid, et Saksamaa jääks sakslastele!” võib Euroopa Liidu suurima riigi tänavatel üha sagedamini kohata.
SPIEGEL.DE

Iga kümnes Saksamaa Liitvabariigi kodanik eelistaks, et nende riiki juhiks füürer. Seda kinnitab Leipzigi ülikooli teadlaste avaliku arvamuse uuring, mille tulemused avalikustas nädalakiri Der Spiegel.

10 protsenti küsitlusele vastanutest väljendas arvamust, et vaja oleks diktaatorit, kes rahvuse ühise hüve nimel juhiks Saksa riiki raudse käega.

11 protsenti oli aga seisukohal, et Saksamaal on juutide kätte koondunud liiga palju võimu ja veel 12 protsenti arvas, et saksa rahvas on parem kui teised rahvad.

Eriti on aga ksenofoobsete meeleolude süvenemine märgatav Ida-Saksamaa liidumaades. Nimelt suhtub ligi neljandik seal elavatest üle 30 aasta vanustest Saksa kodanikest välismaalastesse väga vaenulikult.

Ajalehe The Local andmetel osales sotsioloogilises küsitluses 2240 inimest üle kogu Saksamaa. Neist veidi enam kui pool teatas, et moslemite vägivaldse käitumise tõttu on nad hakanud end tundma võõrastena omaenda kodumaal.Neli sakslast kümnest pooldab aga, et islamiusulistele tuleks üldse keelata sissesõit Saksamaale. Käesoleva aasta alguses teatasid sotsioloogid, et Angela Merkeli juhitava valitsuse populaarsusreiting on langenud rekordiliselt madalale tasemele. Samas on aga kasvanud toetus parempoolsetele euroskeptikutele.

2015. aastal puhkes Euroopa Liidu suuremates riikides seoses põgenike arvu kasvuga Aafrikast ja Lähis-Idast terav sisekriis. Kõige rohkem on aga põgenikke saabunud just Saksamaale – enam kui miljon inimest. ÜRO andmetel võib 2016. aastal põgenike vool Euroopa Liitu mullusega võrreldes suureneda pea kaks korda.

Print Friendly, PDF & Email