Saaremaa neiu Anna Talvi pälvis riigi kultuuristipendiumi

TIPPKOOLIS: Anna Talvi loodab maailma mainekaima kunstikõrgkooli abiga pääseda rahvusvahelisele püünele. ERAKOGU

TIPPKOOLIS: Anna Talvi loodab maailma mainekaima kunstikõrgkooli abiga pääseda rahvusvahelisele püünele.
ERAKOGU

Saaremaa neiu Anna Talvi sai 2300 euro suuruse riikliku kultuuri­stipendiumi õpinguteks Londoni Kuninglikus kunstiakadeemias Suur­britannias.

“Stipendium tuli väga positiivse üllatusena. Kodune toetus tähendab mulle palju. Olen väga tänulik!” kommenteeris Anna Talvi stipendiumi eraldamist.

Londoni Kuninglik kunstiakadeemia (Royal College of Art) on maailma pingereas esikohta hoidev postgraduate kunsti- ja disainikool, kus neiul on plaanis magistriõpe meestemoe (Fashion Menswear) erialal.

Stipendium on Talvi hinnangul igati abiks, sest ühe maailma mainekama kunstikõrgkoolina, kus juba intervjuule pääsemist loetakse saavutuseks, on ka õppemaksud kõrged. Neiu peab kooli pääsemist oluliseks. “See kool annab mulle ligipääsu rahvusvahelisele platvormile ning kontaktid oma ala meistritega.”

Mood ja matemaatika

Varasemalt on Talvi õppinud Saaremaa ühisgümnaasiumis reaalainete suunal ning põgusalt ka Tartu ülikooli majandusteaduskonnas enne bakalaureusekraadi omandamist Taanis VIA University College´is 2015. aastal.

“Suur osa minu loomingust põhineb minu matemaatika-füüsika haridusel,” leiab Talvi. “Keskendun rõivastuse kõige tehnilisemale poolele – peamiselt meeste ülikondadele ja mantlitele. Seal tõlgendan igapäevaselt keha kolmemõõtmelisusest ning dünaamikast tulenevaid probleeme lõigetesse.”

Kuna kõrgkool asub Suur­britannias, on põhjendatud neiu mure Brexiti ebasoodsa mõju pärast  õpingutele. Palju meedikajastust leidnud poliitsündmusest Talvi endale suurt probleemi ei teinud.

Brexitit ei pelga

“Brexitil on kindlasti mõju ka minu õpingutele, kuid usun, et paanikaks pole põhjust ja kool jääb ikka Royal Albert Halli kõrvale alles,” uskus Talvi.

Kultuuriministeeriumi kodulehe andmeil laekus stipendiumile tänavu kokku 44 ettepanekut, sealhulgas oli taotlusi nii tudengite kui ka juba tegutsevate loovisikute toetamiseks. Stipendium määrati kultuuriminister Indrek Saare käskkirjaga 20 taotlejale.

Iga-aastased riiklikud kultuuristipendiumid on mõeldud õppetoetusena õpinguteks välismaa kõrgkoolides või teadusasutustes, samuti oluliste kultuuriprojektide ja loominguliste tellimuste toetamiseks.

Mai Raet

Print Friendly, PDF & Email