Vautšeriportaal hoiab optimistlikku meelt

ANDREI KASJANENKO: Minuvalik.ee opereerib minimaalsete töötajate arvuga ning seetõttu on tegevus efektiivne ja kulud hoitud miinimumis. MAANUS MASING

ANDREI KASJANENKO: Minuvalik.ee opereerib minimaalsete töötajate arvuga ning seetõttu on tegevus efektiivne ja kulud hoitud miinimumis.
MAANUS MASING

Saaremaal tegutseva vautšeriportaali Minuvalik.ee omaniku Andrei Kasjanenko sõnul oli küsimus turuliider Cherry kokkukukkumisest juba tükk aega ülal.

Kas ja millal see juhtub, ei olnud teada viimse hetkeni, aga valmistuti igaks juhuks hullemaks. Küll aga on sellega seoses tekkinud küsimärgid ka teiste samas valdkonnas tegutsevate ettevõtete pea kohale.

Kasjanenko sõnul seisneb probleem eelkõige selles, et kuna Cherry oli selle valdkonna turuliider, tekib nii koostööpartneritel kui ka klientidel paratamatult küsimus vautšeriportaalide tõhususe kohta.

Üks konkurent

“Meie auditoorium on enamasti vanuses 35+, nii et ka enne kattusime me teiste, n-ö noorte portaalidega vähe,” rääkis Kasjanenko. “Nüüd jääb konkurentsi veelgi vähemaks – tegelikult on meil ainult üks konkurent, Chilli.”

Samas ei saa Kasjanenko sõnul ka Chillit päris samasse kategooriasse liigitada, sest suurema osa nende käibest annab kaubamüük veebipoes. Minuvalik.ee aga jaekauplemisega ei tegele.

“Lisaks on meil erinevad pakkumised, kuigi mudel on sarnane. See on nagu võrrelda kingapoodi toidukauplusega – igaühel on oma nišš.”

Cherry kadumise mõju ja mõju koostööpartneritele kommenteeris Kasjanenko aga järgmiselt: “Partnerite reaktsiooni ühe päevaga hinnata ei saa, sest pole võimalik ennustada, kes saavad Cherry tõttu olulist kahju ja probleeme kaela – tarbijakaitseamet kohustab teenust osutama, isegi kui raha pole teenuse eest saadud. Kindlasti leidub ka neid, kes keelduvad töötamisest teiste platvormidega. Aga ülejäänud jäävad: selle mudeli toodete ja teenuste edendamine on piisavalt tõhus ja vähem kulukas võrreldes teiste reklaamimeetoditega.”

Minuvalik.ee opereerib minimaalsete töötajate arvuga ning seetõttu on tegevus efektiivne ja kulud hoitud miinimumis. Tegutsemispaik on tagasihoidlik kontor, kus Andrei ise vajaliku eest hoolt kannab, ülejäänud töötajad saavad tegutseda oma kodust.

Käsi pulsil

Siiski on Andrei sõnul vaja kogu aeg kätt pulsil hoida ja muutustega kaasa minna. “Me alustasime moderniseerimist juba kaks aastat tagasi ja, nagu kogemused on näidanud, väga õigel ajal: jah, sellist käivet, nagu 2010–2012 enam ei ole, kuid me töötame siiski kasumiga, olgugi et väiksega. See on palju parem kui omada suurt käivet ja kopsakaid miinuseid,” tõdes ta.

Kogemusi ja teiste vigu arvesse võttes on saare pealt tegutsedes suudetud konkurentsis teiste suurte portaalidega edukalt püsima jääda ning sama mustri järgi plaanitakse toimetada ka edaspidi.

“Võti on meie arvates tegeleda oma asjaga ja vähendada oma kulusid peamiselt partnerite iseteeninduskeskkonna rajamise arvelt. Seni on meil sellega kõik kontrolli all ja mis toob tulevik, eks seda näitab aeg,” rääkis Andrei Kasjanenko.

Kristina Kretova

Print Friendly, PDF & Email