“Hüpnoos” tuleb film noir’i stiilis

TEATRIS: Tagumises reas on kunstnik Liina Unt ja lavastaja Peeter Tammearu. Esimeses reas istuvad osatäitjad Lauri Saatpalu, Triinu Meriste ja Allan Noormets. IRINA MÄGI

TEATRIS: Tagumises reas on kunstnik Liina Unt ja lavastaja Peeter Tammearu. Esimeses reas istuvad osatäitjad Lauri Saatpalu, Triinu Meriste ja Allan Noormets.
IRINA MÄGI

Kuressaare linnateatri 1. augustil esietenduva suvelavastuse “Hüpnoos” esteetika on inspireeritud 1940. ja 1950. aastate Ameerika krimifilmidest.

Kunstnik Liina Unt (Endla teatrist) ütles Saarte Häälele, et “Hüpnoosi” esteetikast annab märku ka lavastuse plakat. “Selle ajastu (1940–1960 – toim) plakatid olid hästi värvilised ja sageli käsitsi maalitud,” selgitas Unt. Filmid ise olid aga vastupidiselt mustvalged.

Ka “Hüpnoosi” tegevus kulgeb suhteliselt mustvalgetes toonides. Üleüldine esteetika ei tulene aga näidendi tekstist, vaid sündis kunstnik Undi ja lavastaja Peeter Tammearu peas.

“Hüpnoos” ei ole Liina Undi jaoks kaugeltki esimene kokkupuude Kuressaare linnateatriga. Tema oli ka lavastuse “Jussikese seitse sõpra”, mis tuli välja pärast Piret Rauga teatri direktoriks saamist, kunstnik. Viimati töötas ta siin aga 2008. aastal, mil etendus “Patseba Saaremaal”. See oli omapärane teatritükk, mille esimene osa oli draama ja teine ooper. “Mulle meeldib Kuressaare linnateater väga. Ei oska isegi öelda, miks. See on nagu armastusega, et väga raske on põhjendada,” märkis Unt, kinnitades et tal on väga hea meel taas siin olla.

Möödunud nädalavahetusel toimusid ka esimesed proovid. Lavastaja Peeter Tammearu hinnangul on näitlejate valik väga hästi õnnestunud. Kolme rolli täidavad Triinu Meriste Ugalast, Lauri Saatpalu ja Allan Noormets Tallinna linnateatrist. Tammearu märkis, et teab Saatpalu juba ammusest ajast, kuid teatritööd temaga koos varem teinud ei ole. “Elus tuleb kõik asjad, millest oled kunagi mõelnud, ikka ära teha,” lisas Tammearu, viidates, et on seda võimalust oodanud.

Ta tõdes, et kahjuks on suvelavastuste tegemine muutunud tõeliselt kiireks tööks, kuna kõigil on lihtsalt väga palju tegemist. Graafikud on tihedad ja seetõttu pole juba ainuüksi korraliku trupi kokkusaamine Kuressaare linnateatrile lihtne ülesanne. Seetõttu on Tammearu sõnul suvelavastuse valikus ikka paar näidendit ja lõpuks otsustatakse osaliselt selle järgi, millisele loole parima trupi kokku saab. Korraliku trupi kokkusaamist võrdles Tammearu kalapüügiga – õiget sööta on vaja. “Materjale valides usun sellesse, et kui tegijatel endil on hea teha, siis on publikul hea vaadata,” lausus Tammearu. Ka etenduste graafik on tänavu erakordselt tihe. “Hüpnoos” etendub kümnel päeval järjest.

Loo sisu Tammearu mõistagi veel eriti avada ei soovinud, kuna tegu on ikkagi krimkaga. “See on kelmi-kriminaallugu,” sõnas ta ja lisas, et autor David Tristram on oma näidendit nimetanud hüpnotiseerivaks thril­leriks või lausa õudukaks. Nalja peaks siiski samuti saama.

Peeter Tammearu lavastas ka Kuressaare linnateatri üle-eelmise aasta suvelavastuse “Testamenditäitjad”. Palju sarnasust kahel tükil tema sõnul pole. “Praegune on ikka mõneti lõbusam, “Testamenditäitjad” oli süngem,” lausus Tammearu.

Print Friendly, PDF & Email