Seli: praamid käskis osta Parts! (6)

Eesti Ekspress kirjutas oma eilses lehenumbris, et Tallinna Sadama nõukogu endise esimehe Neinar Seli sõnul on tema räägitud asjad riigikogu erikomisjoni protokollidest kummalisel kombel välja jäänud. Muu hulgas selgitab ta ka, kuidas toimus praegu ehitatavate uute parvlaevade ostmine.

Seli meenutab, et parvlaevadega oli samamoodi nagu kurikuulsa jäämurdja Botnica ostmisega – käsu selleks andis Tallinna Sadama ainuomaniku ehk riigi esindaja minister Juhan Parts.

“Ütlesin, et minu (nõukogu esimehe) käest te küll allkirja ei saa. Miks peab ostma 50-miljonilise jäälõhkuja, mis kuulus Soome riigifirmale, aga Helsingi sadam tellis jäälõhkuja hoopis Rootsist? Kui enda jäälõhkujat ei kasutata, peab sellel midagi viga olema. Aga öeldi, et jäälõhkuja peate ostma!” meenutab Seli Ekspressile.

Parvlaevadega läks Seli sõnul samuti. Minister Parts pidanud pikalt ostukõnelusi praeguste parvlaevade omaniku Olav Miiliga. Kuid viimasel minutil lendas tehing õhku, sest ministeerium surus lepingu projekti punktid, mille osas puudus kokkulepe, vahendab Ekspress.

“Seepeale tuldi sadamasse ja öeldi, et võtke 140 miljonit eurot kohustusi ja ostke laevad ära,” räägib Seli. “Minult otsust sellisel kujul ei saa. Küsisin materjale, aga sellele vastati, et me nõukogus pole alla kirjutanud konfidentsiaalsuslepingule, et me võiksime materjale näha. Me ei saa aga vastu võtta pimesi otsust 140 miljoni euro peale. Iga otsuse juures peab vastutaja olema, olen ka ise nõus vastutama. Parvlaevade hanke puhul olen mina kindlasti vastutusest vaba, kuna selle otsuse võttis vastu üldkoosolek.”

Ekspress tõdeb, et Juhan Parts allkirjastas tõepoolest 26. septembril 2013 ainuaktsionäri otsuse, et sadam peab soetama neli parvlaeva.

 

Print Friendly, PDF & Email