Saksamaal tahetakse ära muuta “Kõlblik kuni… “ (5)

KAOB PEAGI: Saksamaa ettepanekul võivad Euroopa Liidus toodetud toiduainete pakenditelt märked "Kõlblik kuni... " ja "Parim enne... " peagi kaduda  ZEIT.DE

KAOB PEAGI: Saksamaa ettepanekul võivad Euroopa Liidus toodetud toiduainete pakenditelt märked “Kõlblik kuni… ” ja “Parim enne… ” peagi kaduda
ZEIT.DE

Saksamaa toidu- ja põllumajandusminister Christian Schmidt on seisukohal, et toiduainete pakendil olevast teabest “Kõlblik kuni… “ tuleks loobuda, sest see aitaks lõpetada pillava ümberkäimise toiduga, kirjutab Saksa ajaleht Die Zeit.

Kohtumisel ajakirjanikega märkis minister, et suurt osa toiduaineid kõlbab kasutada ka pärast pakendil oleva kuupäeva kukkumist. “Me viskame iga päev prügikonteineritesse hulganisti täiesti kõlblikke produkte, sest tootjad on end üleliia kindlustanud,” ütles ta. Schmidti sõnul valmistab Euroopa Liit vastava direktiivi ette juba lähikuudel.

Tulevikus, jätkas Schmidt, võetakse kasutusele nn targad pakendid. Näiteks jogurtitopsile soovitatakse paigaldada elektrooniline kiip, mis reageerib jogurti kvaliteedi muutustele. “Värviskaala näitab kas punase või rohelise tooniga produkti värskust ja kõlbulikkust ja siis on juba igaühe enda otsustada, millise tasemeni on ta nõus üht või teist toiduainet tarbima.”

Saksa valitsuse tellimusel läbi viidud uurimus näitas, et iga päev visatakse Saksamaal prügikonteineritesse ligi 11 miljonit tonni toiduaineid, kusjuures 6,7 miljonit tonni sellest viskavad ära koduperenaised. ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni FAO andmetel hävib nii enam kui kolmandik maailmas toodetud toiduainetest, kirjutab Die Zeit.

 

Print Friendly, PDF & Email