“Rullkatusega” lobudiku lammutamisega pole kiiret (1)

POLITSEIMAJA KÕRVAL: 1990-ndate lõpust korduvalt omanikku vahetanud hoone on kunagi kasutuses olnud elumaja ja taara kokkuostupunktina. Maja on tühjana seisnud juba aastaid, seal on peavarju leidnud kodutud ja joodikud. MAANUS MASING

POLITSEIMAJA KÕRVAL: 1990-ndate lõpust korduvalt omanikku vahetanud hoone on kunagi kasutuses olnud elumaja ja taara kokkuostupunktina. Maja on tühjana seisnud juba aastaid, seal on peavarju leidnud kodutud ja joodikud.
MAANUS MASING

Kuigi Kuressaares Pihtla tee ääres politsei- ja päästeameti hoone kõrval kössitav lobudik on möödujatele lausa eluohtlik, omanik Richard Tomingas seda lammutama ei kiirusta.

Pihtla tee 9 asuva, aastaid tühjana seisnud kolemaja pool katuseplekki on roovituselt lahti tulnud ja pahupidi väändunud. Pole võimatu, et tormiga võtab ka ülejäänud katusekate tuule alla, tuleb kinnituskohtadest lahti ja kukub alla, ütles Saarte Häälega rääkinud linnakodanik.

Juulis saab Pihtla teest Tallinna tänava rekonstrueerimise tõttu üks linna tuiksooni –liikluskoormus kasvab praegusega võrreldes tunduvalt. Lobudiku deformeerunud katus on aga liiklejaile potentsiaalne oht.

Saarte Hääl küsis abilinnapea Mart Mäekerilt, mida on linnavalitsus teinud selleks, et omanik kolemajaga midagi ette võtaks.

Mäeker möönis, et linn pole sellele hoonele viimasel ajal tõepoolest eriti tähelepanu pööranud.  “Põhjus, miks sellele ei ole näiteks ettekirjutusi tehtud, on selles, et möödunud aastal käidi ajamas selle planeeringu asja ja hoone jaoks on antud ka lammutusluba,” lausus Mäeker.

Lammutusloa andis linnavalitsus tollasele omanikule Altam Konsultatsioonide OÜ-le juba mullu 31. märtsil. Tänavu 12. veebruarist kuulub kõnealune Pihtla tee kinnistu kinnistusraamatu andmeil ettevõttele nimega Novus Greenoil OÜ, mille omanik on saarlasest suurärimees Richard Tomingas ja mille omanikeringi on kuulunud ka Rain Rosimannus. Hoone lammutamist pole aga isegi alustatud.

Mäekeri andmeil peaks krundile planeeringu järgi rajatama parkla ja ehitatama uus maja.

“Ülejäänud osale tehakse parkimisplats, mis on osaliselt mõeldud politsei ja päästeameti klientide autode jaoks,” rääkis Mäeker. “Seega on lahendus olemas, aga pean uurima, mille taga see seisab.”

30. juunil 2014 said Pihtla tee 9 ja 9A tollased omanikud Altam Konsultatsioonide OÜ ja Coolheat linnavalitsuselt ettekirjutuse sulgeda maja akna- ja ukseavad ja sissepääs hoonesse ning hoonete lammutamise korral koostada lammutusprojekt, taotleda Kuressaare linnavalitsuselt ehitusluba ja teha ohtliku ehitise lammutustööd.

“Politsei- ja piirivalveameti ja Kuressaare linna ühisel patrullkäigul tuvastati teie omandis ja hallata oleval kinnistul aadressiga Pihtla tee 9/9a alljärgnevad puudused,” kirjutas Kuressaare linnavalitsuse ehitusjärelevalve insener Aivo Kesküla. “Hooned on avariilised – sadevee läbijooksud on kahjustanud katuse- ja kandekonstruktsioone, hoonetes ja hoonete ümbruses on olmeprahti, hoonetesse ja kinnistule sissepääs on avatud kõrvalistele isikutele.”

Hoone omanikult Richard Tomingaselt Saarte Häälel kommentaari saada ei õnnestunud.  Kuu aega tagasi ütles Mart Mäeker linnavolikogu linnakodaniku komisjoni koosolekul, et kolemajade teemal hakatakse alates juunist tegema koosolekuid, kus keskendutakse konkreetsele objektile, kaasates ka politsei esindaja.

Print Friendly, PDF & Email