Põllupäeval tutvustati umbrohutõrje viimast sõna  

KOKKUVÕTTEID TEGEMAS: Viljelusvõistlusel edukalt esinenud Toomas Tänav ja Eesti tippnõustaja Tiiu Annuk vahetavad mõtteid Kogula küla põllul katsetatud umbrohutõrjevahendi omaduste üle.  AIN LEMBER

KOKKUVÕTTEID TEGEMAS: Viljelusvõistlusel edukalt esinenud Toomas Tänav ja Eesti tippnõustaja Tiiu Annuk vahetavad mõtteid Kogula küla põllul katsetatud umbrohutõrjevahendi omaduste üle.
AIN LEMBER

31. mail toimus juba traditsiooniks saanud Scandagra Saaremaa põllupäev.

Ilm oli kuum, kuid see ei heidutanud kedagi, huvilisi oli kohal rohkesti. Lisaks põllumeestele olid meiega ühinenud ka head koostööpartneid Alo Põldma BASF-ist, Madis Vahter Bayerist ja Priit Palumaa Agroskaist.

Kuna Saaremaa oli maikuu keskpaigas sadanud vihma tõttu mandriga võrreldes pisut paremas olukorras, ei vaevelnud taimed põua käes ja olid väga lopsakad. Meie kui mandriinimeste üllatus oli suur, kui nägime, et Toomas Tänava suviraps on juba õiepungade faasis.

Kahjurid juba põllul

Põlluringi alustasime Pöide AG põldudel, kus vaatasime üle nii odra-, suvinisu- kui ka tritikalepõllud. Hiljem suundusime Valjala lähedale Kaido Kirstu ja Toomas Tänava tali- ja suvinisupõldudele ning Tiit Vespere suviodra ´Conchita´ põllule. Uurisime koos, kuidas määrata taimedel kasvufaase ning kõik huvilised said viljakõrsi lahti lõigata ja kasvufaasid omal käel üle vaadata.

Soojad ilmad soodustavad putukate arvukust ja seetõttu nägime mitmeid kahjurputukaid: lehetäisid, ripslasi, peitkärsakaid, hiilamardikaid, kapsakoisid jt. Kuna niiskus soodustab ka taimehaigusi, leidsime odralt võrklaiksust ja talinisult helelaiksust. Rääkisime nii kahjurite ja haiguste bioloogiast kui ka taimekaitsevõimalustest.

Eriti huvitas aga kõiki Toomase tehtud põldkatse uue rapsi herbitsiidiga Metazamix. Toode oli hästi toiminud, põllul oli taimik heas kasvujõus ja väga lopsakas. Umbrohud olid kollased ja alarindesse jäänud. Metazamix on huvitav toode juba seetõttu, et sisaldab kolme toimeainet, millest kaks on kontaktse toimega. Üks toimeaine pikloraam on kõigile tuntud tootest Galera, teine toimeaine aminopüraliid on tuntud toodetest Mustang Forte ja Tombo WG ning kolmas toimeaine metasakloor on tuntud mullapreparaatidest Butisan 400, Sultan 500 SC, Fuego Top jne.

Oma unikaalse koostise tõttu on Metazamixil väga lai umbrohutõrjespekter. See hävitab näiteks kukemagunat, rukkilille, valget hanemaltsa, roomavat madarat, harilikku kesalille, mailasi, vesiheina jne, kõrrelistest ka murunurmikat. Kasutusaja tõttu sobib Metazamix eriti hästi talirapsi umbrohutõrjeks, kuna seda võib kasutada kuni nelja pärisleheni. Suvirapsi puhul peab jälgima eelkõige mullaniiskust, mida õnneks Saaremaal oli, kuna kasutusaeg on varasem. Usume, et proovijaid on edaspidigi, kuna toode toimis hästi ja põld oli umbrohust puhas.

Näidati uut traktorit

Edasi liikusime Martin Salu juurde Anglasse, tehes enne vahepeatuse Leisi tee ääres, kus kõik huvilised said näha uusimat N-seeria traktorit ja niidumasinate demonstratsioonesinemist. Masinaid tutvustas ja infot jagas Janek Rannama. Huvi oli suur, masinaid uuriti nii seest kui väljast ning soovijad said proovida ka masina tööosavust. Janek Rannama sõnul on uue Valtra N174 eelis just 165-hobujõuline võimsus, lisaks kiirus, mugavus ja ilus disain.

Anglas käisime vaatamas hästi talvitunud talirapsi ´Cult´ ja uut saagikat suviodra­sorti ´Irina´. Päeva lõpetasime ühise lõunasöögiga Angla tuulikute juures. Kõikide põllupäeval osalejate vahel loosisime Valtra väljapandud üllatusauhinnad.

Õhtul laiali minnes paistis kõikidelt väsinud ja päevitunud nägudelt rahulolu, sest kõik küsimused said vastuse ja omandatud teadmised sai koju kaasa võtta.

Tiiu Annuk, Scandagra agronoom-nõustaja

Print Friendly, PDF & Email