Meri näitab leebemat poolt (3)

Mere võim ei ole mitte ainult mässavad tormilained ja üleujutused, vaid tal on ka malbemaid võimunäitamise viise. Talvel oli meil pikka aega ilm, millest ei saanud aru, kas on sügis või kevad. Siiski ei saa nuriseda, pidas ju talv vastu pea terve jaanuarikuu ning küünlapäeva sula ja tuisk on kui aamen kirikus. See talv oli siis küll üsna varase algusega ehk siis nädal varem. Detsembrikuu kuni 10 pügalani ulatunud soojakraadid pöörasid jaanuari algusega miinuseks. Isegi Saaremaal langes temperatuur 27 miinuskraadini.

Merejää oli vaatamata jaanuari krõbedale külmale siiski visa tekkima ja paksust kasvatama. Ilmselt oli “süüdi” detsembri soojus, mis suurel merel oli akumuleerunud. Uljamad autojuhid suutsid saarelt jääle sõites ka mitu masinat ära uputada. Peatselt olid aga tervet Väinamerd juba koorikuna katnud jääst järel vaid riismed. Siis hakkas päike päev-päevalt kõrgemalt käima ja ilmad läksid soojemaks. Vaheldusid soojemad ja jahedamad perioodid.

Ja siis hakkas kütma… Roomassaares on merevee temperatuur soodsate tuulte tõttu praegu sama kõrge, kui see oli eelmise aasta augustikuu kuumaperioodi alguses. Aastataguse 9. augusti päeva maksimum oli 21,5 °C, 31. mail oli merevee temperatuur 21,3 °C. Toona oli maksimum 12. augusti 22,6 °C. Nii et mis muud kui merde merekultuuri nautima.

Jaanis Prii, purjetamishuvi tõttu mereilma silmaja

 

 

Print Friendly, PDF & Email