MIDA ARVATE?

Teadupärast pakivad paljud Eestimaa pensionärid sügisel kohvrid, et lennata talvekuudeks lõunamaale. Kas teie olete kaalunud varianti talveks näiteks Tenerifele sõita, teades, et seal tuleks pooleks aastaks üüritud korteri eest maksta 400–700 eurot ja söögile kulub kuus 90 eurot.

Miralda Hääl

Miralda Hääl Kuressaarest

Ajalehest ma sellisest võimalusest lugesin. Ise ei ole ma selle peale veel mõelnud. Praegu ei tea ma küll ühtegi inimest, kes nii on teinud. Saarlased on tagasihoidlikud. Nemad ei taha vanemas eas enam välismaale elama minna, ajutiselt ka mitte.

Anu Rannamaa

Anu Rannamaa Kuressaarest

Ma tean sellisest võimalusest küll, aga ise ma sinna minna ei taha. Kuigi olen pensionär, käin veel tööl ja mul on ema hooldada. Võib-olla kunagi tulevikus, aga päriselt kusagile mujale elama – see ei tule kõne alla. Olenemata aastaajast, mulle siin meeldib.

Laine Tarkin

Laine Tarkin Kuressaarest

Olgu suvi või talv, siin on ikka kõige parem. Kuigi need summad pole ülearu suured, läheb üksikul pensionäril ikkagi raskeks. Reisimas ei ole ma ka viimasel ajal käinud. Olen eluga siin rahul, soojale maale ei kipu.

Iivo Miil

Iivo Miil Kuressaarest

Ausalt öeldes olen sellele mõelnud. Ainus asi, pension peaks olema praegusest natuke suurem. Sel juhul jõuaksin ehk pisut kõrvale panna ja selle eest sõita. Muide, minu sõber, helilooja Valdur Lehtla, kes saab homme (2. juunil – A. L.), 70-aastaseks, elab talvel Hispaanias ja suvel Eestimaal. Nii juba kümmekond aastat. Ta on sellise elukorraldusega väga rahul. Kuna ta on hea laulu- ja pillimees, siis käib ta vahetevahel sealsetes baarides endale lisa teenimas. Kas nüüd mina talveks kusagile lõunamaale sõita tahan, kahtlane. Mind ootab siin jõulude ajal ja aastavahetustel üks töö, mida muul ajal teha ei saa.

Ervin Aren

Ervin Aren Kuressaarest

Oleme abi­kaasaga sellest rääkinud, aga jutt on alati lõppenud sellega, et meie siit kusagile ei lähe. Olen endine meremees ja maailma näinud. Meie lapsed said töölepingu, üks Austraaliasse ja teine Küprosele. Ütlesid, et lähevad paariks aastaks. Nüüd on nad ära olnud juba kümme aastat. Teovõimelised inimesed lasevad Eestist jalga. Kui pensionärid ka siit ära lähevad, siis jääb maa päris tühjaks.

Küsis Aare Laine, pildistas Maanus Masing

Print Friendly, PDF & Email