Niru, Vääks ja sõbrad Rüütli hotellis (1)

ESITLUSEL: Farištamo Susi on loonud ka mõned klaveripalad, mis iseloomustavad raamatus ettetulevate seikade meeleolu.  IRINA MÄGI

ESITLUSEL: Farištamo Susi on loonud ka mõned klaveripalad, mis iseloomustavad raamatus ettetulevate seikade meeleolu.
IRINA MÄGI

Rüütli spaahotellis esitleti laupäeval lasteraamatut “Niru, Vääks ja sõbrad” ja avati ühtlasi ka raamatu illustratsioonide näitus.

Farištamo Susi kirjutatud lasteraamatu tegevus saab alguse Kuressaares Pargi tänaval valges suure aiaga majas, kus peategelased suvitavad. Nende mõnusalt ja laisalt veedetud päevad asenduvad aga seiklustega laias maailmas, kui mängu tulevad Liivi Lahe Ovaalsaali elanikud, Pariisi rätsepmeister ja teised tegelased.

Autor selgitas, et on Saaremaal palju aega veetnud ja seetõttu läkski nii, et üheks tegevuspaigaks sai Kuressaare. Raamat ise sündis küllaltki spontaanselt. Nimelt meeldib Susile kõiksugu lugusid kirjutada ja neid ka sõpradele sünnipäevadeks kinkida. Ühel hetkel näitas ta lugusid Gerda Märtensile, kes arvas, et neist võiks kokku saada ühe toreda lasteraamatu. Märtens ise hakkas raamatu illustraatoriks. “Niru, Vääks ja sõbrad” toimetas Aita Nurga ja andis välja kirjastus Mytho.

Gerda Märtens on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia magistrikraadiga vabagraafika erialal ja õppinud illustratsiooni Itaalias Macerata kaunite kunstide akadeemias. Märtens leiab, et pildiraamatu lugemine ja vaatamine on väikese lapse esimene ja maailmavaadet kujundav kunstikogemus, mis paneb illustraatorile suure vastutuse.

“Usun siiralt, et lapsepõlvest saab kõik alguse ning et heade lasteraamatute lugemine paneb alguse nii kultuurihuvile kui ka laiemale silmaringile,” lisas ta. Tema hariliku pliiatsi ja akvarellidega joonistatud originaalteoseid eksponeeritakse Rüütli hotellis suurendatud reproduktsioonidena. Näitus on avatud terve suve.

Print Friendly, PDF & Email