Kevadist lilleilu jagub nii maale kui linna

SADA LIIKI: Muhulase Aire Liigi aias on lilli küll sadat liiki.  AARE LAINE

SADA LIIKI: Muhulase Aire Liigi aias on lilli küll sadat liiki.
AARE LAINE

Tänavune kevad on eriline. Korraga õitsevad õuna- ja kirsipuud, toomingad ja sirelid, tulbid ja nartsissid, alles nägime metsa all valendavaid ülaseid ja sinetavaid sinililli. Milline imeilus aastaaeg!

Lilled muudavad kaunilt kujundatud koduaia kaunimaks. Õiteilu saab nautida pea kõikjal. Vahel peatuvad kellegi aiavärava ees turistidki, et pilkupüüdvast, maitsekalt kujundatud aiast pilti teha.

Lille- ja aianduspäevad, lillelaadad ja -festivalid, toimugu need Türil või koduses Kuressaares, Leisis või Kõljalas, meelitavad kohale tuhandeid huvilisi. Vähe sellest, tänavu kevadel sõitsid saarlased naaberriiki Lätti ilu otsima. Sigulda lillelaat jättis reisiseltskonnale võimsa mulje. Lillemüüjaid oli seal palju ja ostjaid samuti. Mis kõige tähtsam, Siguldast ei tuldud tühjalt tagasi. “Õnneks mahtusid lilled ja istikud kenasti bussi ära,” räägib ettevõtja Tõnu Vaher, kes oma bussiga Aste aiandusühistu inimesi Lätti sõidutas.

Miks Siguldasse? On seal rikkalikum valik, teistsugused lilled või üldse, miks peab nii kaugele lilli ostma sõitma?

Aiandusühistu Aste MTÜ eestvedaja Raissa Vaga ütleb, et temal tekkis Sigulda lillelaada vastu huvi pärast sellekohase artikli lugemist. “Sigulda laadast oli nii positiivselt kirjutatud, et otsustasin sel kevadel sinna sõita. Saimegi grupi kokku ja sõitsime,” räägib ta.

Laat on seal tema sõnutsi muidugi mastaapne ja eestlasi kohtas palju. “Parkimisplatsil nägime mitut Eesti bussi,” sõnab Raissa.

Lätlaste lilled, istikud ja muu aiakaup on kodumail pakutavast samalaadsest kaubast odavam. Vaevalt, et keegi seepärast Saaremaalt Sigulda teekonna ette võtab, aga seda tasub teada. “Roose oli Siguldas rikkalikus valikus. Need lilled maksid seal poole vähem kui meil,” toob ta näite hinnavahest.

Nõnda siis ehivad paarikümne saarlase lilleaedasid tänavu “lätlased”.

Kellel pole aga võimalust laatadele, aianduspäevadele, kasvõi Kuressaare turule sõita, kuid kes siiski koduaeda kaunistada soovivad, kustkohast nemad lilli saavad?

Muret pole. Lillemüüjad sõidavad kevaditi mööda Saaremaad ringi ja iga huviline võib oma kodukohas vajaliku kauba kätte saada.

Aasel viib lilled küladesse

Ühel maikuu neljapäeva hommikul kell 9 sätib lillekasvataja Rein Aasel lillekastid, amplid ja muu õitsva kraami Randvere keskuses müügivalmis. Ei tea, kas loeb see, et piirkond asub Kuressaare lähedal ja Randvere elanikud on oma lilled juba sealt toonud, kuid huvilisi pole esialgu näha. Mõned siiski astuvad ligi. Niisiis pole lillemüüja asjata kohale sõitnud.

Järgmine peatus on Sõmeral, kunagise klubi vahetus läheduses. Ligi 30-aastase lillekasvataja kogemusega Aasel asetab kella kümneks osa lilli auto juurde maha ja jääb ostjaid ootama.

“Ma pole varem lilledest õrna aimugi teadnud. Kaheksakümnendate teises pooles tuli see mõte aga pähe ja seniajani olen sellega tegelenud. Sorte, mida kasvatan, ei jõua üles lugedagi, küsitakse ju igasuguseid lilli ja hea on, kui sul on neid pakkuda. Ostjal peab valikuvõimalus olema,” räägib endine ehitaja, nüüdne lillekasvataja.

Pikem lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email